Hopp til innhold

Protesterer mot bokbuss-stopp

Kraftig motstand mot nedleggelse av bokbussen i Vestfold.

Bokbussen i Vestfold og Øyvind Skretteberg, sjåfør
Foto: Rune Jensen / NRK

Motstanden mot Vestfold fylkeskommunes ønske om å legge ned bokbussen øker.

Politikerne i fylkesutvalget skal behandle saken onsdag.

Samme dag varsler Vidaråsen landsby i Andebu en storstilt demonstrasjon når bokbussen kommer på besøk.

 

Bokbussen i Vestfolds Øyvind Skretteberg
Foto: Jensen / NRK

- Sunt å lese bøker

Torsdag var bokbussen på Galleberg skole i Sande, og elevene ble opprørt når de fikk høre at tilbudet kan forsvinne. Taktfast lød ropet fra elevene: Vi vil ha bokbuss, vi vil ha bokbuss.

Administrasjonen i fylkeskommunen ved kulturdirektør Vidar Thorbjørnsen ønsker å legge ned bokbussen fra 1. januar 2007.

Men mens kulturdirektør Thorbjørnsen slenger på telefonrøret og nekter å kommentere nedleggelsesgrunnene overfor NRK, så har barneskoleelevene på Galleberg sine meningers mot.

- Det blir dårlig, skikkelig dumt at vi ikke får låne bøker. Da må vi jo kjøpe bøkene selv da. Politikerne er teite hvis de gjør dette, er noen av meningene fra elevene ved Galleberg skole.

- Jeg syns de er teite hvis de legger den ned. Det er sunn næring for oss å få lese bøker, sier en av de unge bokbussbrukerene ved skolen.

- Kjør på

For det er yrende liv på skolen lengst nord i Sande når bokbussens Øyvind Skretteberg er på utlånsbesøk. Og bokbuss-sjåføren er glad for engasjementet.

- Jeg i møteser enhver aktiv deltagelse for å opprettholde det jeg mener er et veldig godt tilbud. Jeg sier, kjør på, det er den eneste måten å få politikerne til å høre på oss nede på grasrota, sier bussbibliotekaren.

En ekte lesehest

Saken skal avgjøres i fylkestinget 20. juni. Men nedleggelsesforslaget skal til politisk førstegangsbehandling i hovedutvalget allerede onsdag 14. juni. Samme dag kommer bokbussen på sitt månedlige besøk til Vidaråsen landsby i Andebu.

- Da vil de ikke bare bli møtt av beboere med posene fulle av bøker, klare til bytte, men også en ekte demonstrasjonshest, sier husfar Frode Nilstun.

- Vi har nemlig en ekte lesehest her, fjordingen vår. Så vi tenkte vi skulle spenne for og sitte mange på vogna og lese. Vi skal også ha en plakat hvor det skal stå: Lesehesten klarer ikke alt, vi trenger også bokbussen. Hver gang jeg går i bokbussen tenker jeg; for et fantastisk land vi lever i, som kan tilby en bokbuss. Også ser det ut som vi mister det. Vi ønsker veldig at tilbudet skal få fortsette, sier Nilstun.