Hopp til innhold

Presser opp boligprisene

SKIEN (NRK): Salget av dyre eneboliger i Grenland skyter i været og har doblet seg på få år. Statistikk viser at det er folk fra Oslo-området som driver prisene opp.

Skien sentrum

Flere ønsker å kjøpe eneboliger i blant annet Skien.

Foto: Roald Marker / NRK

– Velkommen inn i stua!

Truls Vad Fjeldberg viser frem en diger, tom stue i en 326 kvadratmeter stor villa sentralt i Skien. Villaen har en to mål stor tomt og ligger ti minutter fra byen og skole og en idrettsplass like ved.

Har plass til en hel etasje i stua

Truls Vad Fjeldberg

Truls Vad Fjeldberg flyttet fra Bærum til Skien etter huskjøpet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Da vi fant ut at vi ville ha dette huset, var det mange som bydde. Tre av dem var fra Oslo, sier Fjeldberg.

Hans familie fikk til slutt tilslaget på huset på drøyt fem millioner kroner. Det er utvilsomt mange penger, men for et lignende hus i Bærum – der de kommer fra – måtte de minst gitt det dobbelte for å få en enebolig.

– Her har vi plass til hele 1. etasje av rekkehuset vårt i Bærum i en av stuene, sier Fjeldberg.

Villa i Skien

Slik ser villaen til Fjeldberg ut. Boligeieren forteller at flere ønsket å kjøpe huset selv etter at familien hans hadde kjøpt det.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Stor rift om eneboliger

Daglig leder i Eiendomsmegler 1 i Skien, Barbro Rasmussen, sier statistikk viser at det har blitt lettere å selge dyre hus i Grenland, fordi det er flere som konkurrerer om å få kjøpt husene.

– Vi hadde en fornemmelse av at det var større kjøpeinteresse fra Oslo-markedet, og gikk inn i prisstatistikken. På omsetninger over fire millioner kroner, fant vi noe interessant, sier Rasmussen.

For i 2014 og 2015 ble det solgt om lag 50 eneboliger i Grenland til over fire millioner kroner. I 2016 ble dette tallet til 97.

– Her skjer det noe. Og tendensen hittil i år er den samme, sier Rasmussen.

Toroms i Oslo eller villa i Grenland

Boligkjøpere

Dyre boliger i Oslo sørger for at folk trekker til andre steder i landet for å kjøpe boliger, sier megler.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det skyldes at folk flytter fra Oslo-området og kan kjøpe villaer i Grenland som de opplever som billige, mener megleren.

– Grenland blir et mer spennende marked, spesielt fordi det har vært en sterk prisutvikling i Oslo, sier Rasmussen.

Hun sier at folk er ute etter familieboliger med god plass, kort vei til barnehage og skole og gode fritidsaktivitetstilbud.

– Når man er i en familiesituasjon og sitter med en toroms i Oslo – som du kan konvertere til en enebolig på øverste hylle i Porsgrunn eller Skien – så må det jo være attraktivt, sier Rasmussen.

Tror Grenland har blitt trendy

Fjeldberg er opprinnelig fra Grenland og han tror området er på vei opp igjen på trendskalaen.

– Da jeg flytter herfra var Skien på vei ned og butikkene begynte å stenge i sentrum. Nå føler jeg at det er mer liv her og at Porsgrunn og Skien er på vei opp igjen, sier han.