Pracons forlag: – Vi er lei oss

Cappelen Damm sier det har skjedd en svikt i forlaget når det gjelder boken til Adrian Pracon som nå trekkes tilbake. – Det er en fryktelig lei situasjon, sier forlagssjef.

«Med hjertet mot steinen»

Det skal gjøres noen endringer i boken «Med hjertet mot steinen» før den igjen blir å se i butikkene.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

I dag ble det kjent at forlaget Cappelen Damm trekker tilbake boken «Med hjertet mot steinen», som er skrevet av Adrian Pracon som var på Utøya 22. juli. I en pressemelding fra forlaget står det at 1. utgaven av boken ble trukket tilbake fra butikkene i går, torsdag.

Ida Berntsen.

Ida Berntsen sier at både hun, Pracon og Solheim er lei seg.

Foto: Fredrik Arff

Årsaken er at boka der Adrian Pracon har skrevet om sine opplevelser på Utøya, også inneholder flere sitater fra en 15-åring som ble drept, uten at de etterlatte er blitt spurt på forhånd. VG skriver at 15 år gamle Eivind er nevnt 23 ganger i boken som Pracon skrev sammen med journalisten Erik Møller Solheim.

– Vi så for noen dager siden et innlegg i lokalavisen i Vest-Telemark der pårørende til en av de som er omtalt i boken, reagerte på at de ikke var kontaktet i forkant, sier forlagssjef for sakprosa Ida Berntsen til NRK.no.

– Krenkende

Innlegget Berntsen viser til, er en kronikk som 15-åringens storesøster har skrevet i Vest- Telemark Blad. Storesøsteren varslet om feilsiteringer i boka og at hun mener det er et etisk overtramp.

– Det mest krenkende av alt er at forfatterne og forlaget våger å direktesitere min brors siste samtale hjem til sin far før han ble drept. En direktesitering som overhodet ikke er riktig skrevet, skriver søsteren i et innlegg i dagens avis.

Både Adrian Pracon og Erik Møller Solheim henviser til forlaget når det gjelder kommentar til denne saken. Storesøsteren til Eivind henviser til kronikken hun har skrevet og ønsker ikke å uttale seg ytterligere om saken til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Adrian Pracon, overlevende fra Utøya-terroren,

Hør Adrian Pracon fortelle om boken «Med hjertet mot steinen»

– Svikt i forlaget

Forlagssjef for sakprosa Ida Berntsen i Cappelen Damm opplyser at de trekker tilbake boken midlertidig for å gjøre en endring, for så og sende den ut igjen. Det er ventet at den nye versjonen av boken blir utgitt om en uke.

Hun sier at forlaget hadde besluttet å ta kontakt med familien i forkant av at boken kom ut, for å orientere dem om innholdet.

– Men på grunn av en svikt i forlaget har ikke dette blitt gjort. Og fordi de pårørende ønsker den endringen, så trekker vi bøkene tilbake og gjør den endringen, sier hun og understreker at det er en svikt i forlaget som gjorde at familien ikke ble kontaktet.

– Verken Adrian Pracon eller Erik Møller Solheim bærer noe ansvar i denne saken.

Adrian Pracon.

Adrian Pracon ble skutt i skulderen på Utøya. Han har skrvet en bok om sine opplevelser 22. juli som forlaget nå har trukket tilbake. Han ønsket ikke å kommentere saken da NRK møtte han i dag.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Hvordan kan en slik feil skje?

– Det har rett og slett skjedd en svikt hos oss. Det har vært en plan om å ta kontakt med familien, men det har skjedd en svikt i gjennomføringen.

– Veldig lei oss

Forlagssjefen sier hun opplever dette som en fryktelig lei situasjon

– Adrian Pracon må få snakke på egne vegne, men både han og Erik og jeg er veldig lei oss, sier hun.

Noen bøker er allerede solgt

Ifølge Berntsen er det 15-åringens familie som har bedt forlaget om å trekke tilbake boken og at endringene blir gjort før den kommer ut igjen. Men hun bekrefter at det allerede er solgt bøker hvor 15-åringen er sitert.

– Det er fordi boken er sendt ut til bokhandelen. Den er nå tilbakekalt og det skjer veldig raskt.

– Men har ikke da skaden allerede skjedd?

– Vi har fullt og helt holdt oss til familiens ønske om hvordan de ønsker dette løst. De har ønsket at boken blir trukket tilbake, og det har vi gjort.