Første mars neste år blir dørene til det nye porselensmuseet i Porsgrunn åpnet. Museet skal stille ut 1000 gjenstander, men utstillingsgjenstandene vil bli byttet ut jevnlig. Det skal også lages et formidlingssenter og en vandreutstilling.
– Det skal bli en leken utstilling der du skal bli begeistra underveis, sier prosjektansvarlig i Telemark Museum, Christine Hermansen.
Bak museumssatsingen står Telemark Museum, Porsgrunn kommune, fylkeskommunen, Bratsberggruppen og Porsgrunn Porselen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Det er mange aktører som samarbeider om museumsplanene.
Foto: Gry Eirin SkjelbredTelemark Museum eier porselenssamlingen som danner grunnlaget for utstillingen, og til enhver tid vil det også være 5000 gjenstander som er lagret i magasin.
Les også:
Thorsen-porselenet viktig del
Nils Jacob Thorsen-porselenet som ble gitt som en privat gave til Porsgrunn kommune vil utgjøre en stor del av museumsutstillingen.
– Porselenet er en viktig del av Porsgrunns identitet, og dette vil bli en unik måte å stille ut porselen på, sier kultursjef i Porsgrunn, Gina Winje.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Denne modellen viser formidlingssenteret av museet.
Foto: Gry Eirin SkjelbredUtstillingen vil bli delt opp i tidsepoker, kunstnerne vil få sin egen seksjon, men det vil også bli en installasjon der folk kan gjøre sitt eget utvalg.
I alt vil kostnadene med å få museet i stand være rundt 25 millioner kroner i investeringer og arbeid.
Les også:
Samarbeid museum og PP
Porsgrunds Porselænsfabrik håper på et nært samarbeid mellom museum og porselensproduksjon, sier produksjonssjef ved PP, Floyd Malek.
– Vi håper også samarbeidet mellom offentlig og privat næring vil gi synergieffekter slik at vi får tilbake turismen slik det var før.
Byggearbeidene er i full gang inne på porselensfabrikken.
Foto: Gry Eirin Skjelbred– Hvor viktig for PP er det at det blir museum nå?
– Det er absolutt viktig – ikke minst å få vist fram historien og samlingen vår og få vist at vi fremdeles er til stede.
Strid og rettssak
Porselenssamlinga har bodd mange steder før det nå snart får sitt eget museum. Først ble det passet på i 20 år ved bymuseet i Porsgrunn.
Deretter ble det strid og rettssak før domstolene "dømte" store deler av porselenet til å flytte over elva til Porselensfabrikken på Vestsida i 2006.
I en årrekke har porselenssamlinga imidlertid vært pakka ned i magasin hos Telemark Museum.
– Porselenet kommer nå endelig hjem igjen, sier kultursjef Gina Winje i Porsgrunn.