Hopp til innhold

Politisk suppe i Færder: – Slike samarbeid går ofte i oppløsning

Det pågår intense forhandlinger i kommuner over hele landet. Professor Asbjørn Røiseland mener partiene gjør det vanskelig for seg selv med kompliserte samarbeidsavtaler.

Hvasser, Røssesundet, dronebilder

UAVKLART: I Vestfold og Telemark er det fortsatt ikke avklart hvem som vil sitte med makta og bekle de gjeveste posisjonene blant annet i Færder, Porsgrunn, Skien og Kragerø. Bildet er fra Røssesundet på Hvasser.

Foto: Philip Hofgaard / NRK Luftfoto

Før helgen gikk partiene Venstre, Senterpartiet, Industri og- Næringspartiet, Fremskrittspartiet og Høyre ut med en melding om at de har inngått en valgteknisk samarbeidsavtale.

Tom Mello fra Høyre skulle bli ny ordfører i Færder.

Mandag viste det seg at alt var usikkert.

– Denne type suppekoking de holder på med i Færder foregår flere plasser i landet akkurat nå, sier Asbjørn Røiseland, professor i statsvitenskap ved Oslo Met.

I Vestfold og Telemark er det fortsatt ikke avklart hvem som vil sitte med makta og bekle de gjeveste posisjonene blant annet i Færder, Porsgrunn, Skien og Kragerø.

Les også: Fortsatt usikkert hvem som blir ordfører i Færder

Jon Sanness Andersen og Tom Mello i debatt om strandsone
Jon Sanness Andersen og Tom Mello i debatt om strandsone

Full forvirring

Jokeren i det politiske spillet i Færder er INP, med sine to mandater i kommunestyret. INP snakker nemlig også med Arbeiderpartiet.

Høyres ordførerkandidat, Tom Mello stoler likevel på at avtalen de har inngått står støtt.

– Jeg er trygg. Vi har en avtale som alle har signert på. Vi går videre med samtaler om det politiske, sa Tom Mello (H) til NRK mandag.

Tom Mello i Færder Høyre

Tom Mello, ordførerkandidat for Færder Høyre.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Sittende ordfører Jon Sanness Andersen (Ap) mener derimot at det politiske spillet om ordførerrollen langt ifra er avgjort.

Ingenting er klart før alt er klart. Alt er åpent, sa Sanness Andersen mandag.

– Rart

Avtalen H, Frp, V, Sp og INP har skrevet under på kan se ut som at den ikke er så mye verdt.

Fram til kommunestyret konstituerer seg er alle muligheter åpne.

– Det politisk gyldige vedtaket om ordførervalget og konstitueringen av kommunestyret er kun det som skjer i kommunestyresalen i oktober, sier Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK.

LARS NEHRU SAND

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK.

Foto: Jon P Petrusson / NRK

Det er forståelig at INP forhandler med begge parter for å se hvor de får mest politisk gjennomslag for sin vippemakt, sier han.

– Men det er litt rart å gjøre etter at man har signert en avtale. Jeg kan også forstå hvis høyresiden i Færder føler seg som den moralske valgvinneren, sier Nehru Sand.

Han forstår at de andre partiene kan føle seg lurt. Nehru Sand tror noe av forklaringen kan være at INP er et nytt parti.

– Når det er jevnt valgresultat og det er nykommerparti som er tungen på vektskålen, så er det kanskje å sette på en nybegynnerkvote, men helt klart veldig uvanlig å ikke forholde seg til en signert avtale.

Politisk markedsplass

Kommunepolitikken har utviklet seg til å bli mer en politisk markedsplass, der posisjoner byttes mot innflytelse, mener Asbjørn Røiseland. Han er professor ved Oslo Met.

Dermed lager partiene lange, kompliserte samarbeidsavtaler for å sikre et flertall.

Det mener Røiseland er et uheldig trekk.

Mange kommunestyrer gjør det vanskelig for seg selv med kompliserte samarbeidsavtaler. Slike samarbeid går ofte i oppløsning.

Asbjørn Røiseland, professor i statsvitenskap ved OsloMet.

Asbjørn Røiseland, professor i statsvitenskap ved Oslo Met.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Ifølge professoren er det utallige eksempler på at allianser som forvitrer, fordi ingen kunne forutse hva de fire neste årene ville bringe da avtalen ble utformet.

Han mener også det er en fare for at vanlige folk kan føle at det ikke er noen direkte forbindelse mellom valgresultatet og slik posisjonen i kommunestyret ender opp.

Det tror Røiseland kan gå på bekostning av tilliten til politikere og motivasjonen til å stemme.

– Hvis det blir for mye splitt og hersk, posisjon og opposisjon, så ødelegger det egentlig bare for lokalsamfunnet, som politikerne er satt til å betjene.