Drapssiktet får innsyn i politiets bevis

Politimannen som er siktet for forsettlig drap på Linn Madelen Bråthen får nå tilgang til alle dokumentene i saken. Fredag avhøres den siktede på nytt.

Sem fengsel

Den siktede politimannen sitter varetektsfengslet i Sem fengsel i Vestfold.

Det var Agder lagmannsrett som torsdag ettermiddag bestemte at politimannen nå får se hvilke bevis politiet har mot ham.

– Han har fått tilgang til og innsyn i sakens dokumenter, bekrefter politimannens forvarer Arne Lie.

– Positivt

De andre restriksjonene om isolasjon, brev- og besøkskontroll og medieforbud opprettholdes.

Arne Lie ser svært positivt på utviklingen.

Arne Lie

Den siktede politimannens advokat, Arne Lie, er glad for at klienten hans nå får innsyn i dokumentene.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Jeg kommer nå til å få et fullstendig sett av dokumenter som jeg kan gå gjennom sammen med klienten min, sier han.

– Hva betyr dette?

– Det betyr at han nå får tilgang til å se hva politiet har av bevis i saken.

– Hva tenker du om denne kjennelsen?

– Det er veldig bra. Det betyr at saken går fremover, og at min klient snart kommer til å bli avhørt igjen. Det er positivt, sier han.

– Vanskelig

Den siktede politimannen har tidligere ikke hatt tilgang til informasjon i saken. Forsvareren har tidligere sagt til NRK at dette har vært vanskelig for ham.

– Det er vanskelig fordi han ikke har noen mulighet til å bli konfrontert med hva siktelsen bygger på, og dermed heller ikke kan kommentere dette, sa Lie til NRK i går.

Det var 3. august at Linn Madelen Bråthen ble funnet død ved Sandøya utenfor Brevik. Torsdag i forrige uke ble politimannen fra Telemark siktet for forsettlig drap på 33-åringen.

Politiet mener mannen kan ha dyttet eller kastet kvinnen utfor Breviksbrua.

Avhøres fredag

Politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt sier at de har skjellig grunn til mistanke, og at det er det samlede bevisbildet som gjør at de har siktet politimannen.

– Jeg vil ikke gå ut med detaljer. Vi har gjort en del avhør, og ønsker fortsatt å komme i kontakt med vitner, sa hun til NRK i går.

Vestfoldpolitiet opplyser i en pressemelding torsdag ettermiddag at påtalesiden i politiet er uenig i de vurderinger som flertallet i lagmannsretten har kommet til i forhold til at siktede får innsyn.

– Vi er uenige, men tar kjennelsen til etterretning, sier politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt.

Politiet i Vestfold opplyser videre at siktede har ønsket å avgi forklaring til politiet uten å gjøre seg kjent med sakens dokumenter.

Vibeke Hein Bæra

Bistandsadvokaten til Linn Madelen Bråthens etterlatte, Vibeke Hein Bæra, mener det er svært uheldig at den siktede får innsyn i politiets dokumenter.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Det vil bli foretatt et foreløpig avhør fredag, sier Dalhaug.

– Svært uheldig

Bistandsadvokaten til Linn Madelen Bråthens etterlatte, Vibeke Hein Bæra, sier det er veldig uheldig at politimannen får innsyn i politiets dokumenter.

– Det er uheldig både med tanke på politiets etterforsking, med tanke på de pårørende og faktisk også av hensyn til siktede. Politiet gjør nå et arbeid som skulle vært gjort i den innledende fasen, og det burde de ha ro på seg til å gjøre, sier hun, og fortsetter:

– Som bistandsadvokat synes jeg også at det er uheldig med tanke på de pårørende som først og fremst ønsker seg svar. Det er vondt for dem som i tillegg til datter, søster og samboer har mistet en venn. De pårørende ønsker ingen heksejakt, men klare svar og fakta, sier Hein Bæra.

Hun frykter at dette nå kan føre til at politiet må få mer fart på seg.

– Da kan det gå så mange veier. Slik jeg ser det, er det synd at Agder lagmannsrett konkluderte som de gjorde, sier hun.