Politifolk hetses på Facebook

Navngitte politifolk henges ut på Facebook-grupper som viser motstand mot snøskuterkontroller. – Det er unødvendig å ta budbringeren. Politiet er satt til å håndheve lovverket, sier politimesteren i Telemark.

Politifolk henges ut på nettet

Grupper som viser motstand mot snøskuterkontroller, har flere tusen medlemmer på Facebook. Politifolk henges ut i flere av innleggene.

Foto: Stog Roar Hegvik

– Olav Lia er den eneste som har kjørt skuter unødvendig i Brattefjell-Vindeggen-verneområde. Måtte han bare kjøre seg vekk. Tviler på at noen sivile hadde kastet bort en kalori på å finne han, skriver et av de 2800 medlemmene i Facebook-gruppa «Skutervarsling Vest-Telemark» i et innlegg.

Olav Lia

Miljøkoordinator i Telemark politidistrikt, Olav Lia, synes det er dårlig stil å henge ut polititjenestemenn i sosiale medier.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Miljøkoordinator i Telemark politidistrikt, Olav Lia, mener kommentaren er unødvendig.

– Når du jobber i politiet, er du vant til å få høre litt av hvert. Men jeg synes jo det er unødvendig å skrive slikt. Vi er ute på kontroller, og sånn er det bare, sier Lia til NRK.

Les også: Redd for ulovleg snøskuterkjøring

Les også: Stadig mer ulovlig kjøring

Hvis man har sterke meninger om hvorvidt vi skal ha fri snøskuterkjøring eller ikke, må man ta det som en del av en politisk debatt.

Rita Kilvær, politimester i Telemark

Medlemstallet stiger

En annen Facebook-gruppe, «Sons of Telemark», skriver at den er en gruppe for «folk som liker all form for snøscooterkjøring i flott norsk natur». Gruppa har over 2300 medlemmer. Etter at politiet varslet flere kontroller av ulovlig snøskuterkjøring i år, ble det lagt ut flere sinte innlegg på gruppa.

– Kom og ta meg hvis du klarer, skriver en.

– Olav Lia og Telemark politidistrikt bør heller bruke ressursene på å bekjempe og etterforske narkotika og seksualforbrytere, skriver en annen.

– Skandale, skulle hatt sparken hvis han ikke hadde annet å ta seg til, skriver en tredje.

Politimesteren kritisk

Rita Kilvær

Hvis man er uenig i at det skal holdes snøskuterkontroller, får man ta det i en politisk debatt og ikke henge ut politifolk på nettet, sier politimester i Telemark, Rita Kilvær.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Politimester i Telemark, Rita Kilvær, var ikke kjent med kommentarene før NRK tok kontakt, men hun sier hun liker det hun hører dårlig.

– Det er unødvendig å ta budbringeren. Politiet er satt til å håndheve lovverket, og hvis man har sterke meninger om hvorvidt vi skal ha fri snøskuterkjøring eller ikke, må man ta det som en del av en politisk debatt, sier Kilvær.

Les også: Regjeringen fremmer omstridt snøscooter-lov

Les også: Tror det kan bli mer ulovlig jakt med snøskuter

Redd for negativ utvikling

Miljøkoordinator Olav Lia tror Facebook-gruppene kan føre til en negativ utvikling i snøskutermiljøet.

– Den kan bli en eskalering av at de hisser opp hverandre, og at motstanden blir enda større, sier han.

Lia presiserer samtidig at det foregår mye ulovlig snøskuterkjøring i Telemark.

– Vi vet at det kjøres i alkoholpåvirket tilstand. Det er en god del ulykker som aldri blir meldt, og det kjøres veldig mye ulovlig, sier Lia til NRK.

En anonym administrator for en av Facebook-gruppene skriver til NRK på Facebook at de ikke vil kommentere saken, fortelle hvem de er eller hvor i Telemark de holder til. De opplyser at de ikke tar ansvar for det enkeltpersoner skriver på gruppas side.

Ulovlig snøskuterkjøring

Dette arkivbildet viser spor etter ulovlig skuterkjøring i Vinje.

Foto: Statens Naturoppsyn