Har allerede fått «en storm» av klager på russ

– Det er trist at de har valgt en slik start på russefeiringen.

Beskjedene fra politiet og brannvesenet på Facebook.

KLAR BESKJED: Både politiet og brannvesenet kom med en melding til russen denne uken.

Foto: Skjermdump Facebook

Politiet i Vestfold er langt fra fornøyd med starten på årets russefeiring.

De henviser til at brannalarmen på to videregående skoler ble utløst tirsdag denne uken. De har også fått meldinger om at russ tar ombord mindreårige på bussene og tilbyr dem alkohol.

Også Vestfold interkommunale brannvesen har en melding til russen. De avsluttet sitt innlegg på Facebook slik:

Ikke bøll med din sikkerhet, det er nok usikkerhet i verden. (Les hele innlegget nederst i saken)

Møter russen med blanke ark

Frank Gran

IKKE FOR SENT: – Det aldri for sent å rette opp et dårlig inntrykk, men den ballen er nå spilt tilbake til russen, sier Frank Gran.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

Årets russ har bedt politiet møte dem med et åpent sinn. Ordenssjef i Tønsberg, Frank Gran, sier politiet ønsker det, men at hendelsene så langt er ødeleggende for russen.

– Det de har gjort er et brudd på tillit. Jeg er helt enig med årets russekull, de er ikke fjoråret. De fortjener at alle myndigheter tar dem imot med et åpent sinn, men det er faktisk opp til dem å bevise at de ikke går i de samme fellene som tidligere år, sier han.

– Vi er svært opptatt av at all russ skal komme seg helskinnet gjennom russefeiringen. Vi husker hendelsen i Bergen i fjor, da en russ var oppe på taket på en russebuss mens den kjørte i en tunnel. Han ble stygt skadet.

Beskjed til foreldrene

Gran minner også foreldrene om deres ansvar under russefeiringen.

– De er barn selv om de har fylt 18. De bor hjemme og det må være mulig å ha noen regler for hvordan man skal oppføre seg, sier han.

Ordenssjefen ber også foreldre til barn som ikke er russ, om å følge med.

– De yngre er veldig opptatt av å få «rulle» med russen. Der må man faktisk kommunisere, hjelpe hverandre, hente og følge opp.

Var ikke slik de ønsket det

Russepresident i Vetsfold, Emma Davidsen, opplyser at de har tatt tak i det som har skjedd og pratet med dem det gjelder.

– Vi i hovedstyret tror de har forstått alvoret nå, alle vi har snakket med om hendelsene sier at de ønsker å roe ned, for dette var ikke det de ønsket, sier hun.

Når det kommer til at politiet ikke har like stor tillit til russen, svarer hun med at hun forstår politiet.

– Men siden russen sier at de vil og ønsker å ta tak og vise at de kan gjøre bedre, så kan de nok gjøre det lille ekstra for å bygge opp tilliten igjen.

– Vi håper at politiet kan være en hjelpende hånd istedenfor en møtende vegg, legger hun til.