Politiet i Kragerø: – Strømmer fra hele Østlandet for å få pass her

KRAGERØ (NRK): Mange risikerer å måtte vente i fire måneder for å få nytt pass, noe som gjør at folk valfarter til de mindre passkontorene for å få hjelp. Problemet er at de snart stenger for godt.

Pass

LANGE KØER: Det er lang ventetid for deg som vil ha pass i disse dager i østlandsområdet.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Ombygging av passkontorene fører til lange ventetider flere steder i østlandsområdet. Verst er det i Oslo-regionen og i Sør-Øst politidistrikt.

En liten kystby i Telemark har blitt redningen for mange passtrengte østlendinger.

Pågangen har vært veldig stor. På det meste har vi gitt ut 60 pass om dagen. Det har vært lange køer helt inne fra kontoret og langt ut på trappene utenfor, sier politistasjonssjef i Kragerø, Øystein Skottmyr til NRK.

Kjører langt

Årsaken til ombyggingen av passkontorene er at Norge i 2020 skal få ID-kort, og skal du bestille det må du også få nytt pass. ID-kortene gjør det mulig å reise innenfor EU uten pass. Alternativet for deg som ikke kan vente er å få tak i en av timene som legges ut ved kanselleringer eller økt kapasitet, eller å stille seg i drop-in-kø.

– Folk reiser fra Oslo, Østfold og Vestfold for å få tak i pass hos oss. I går var det 18 stykker som kjørte tur-retur fra disse stedene for å få pass, sier Skottmyr.

Se oversikt over første ledige timer i de forskjellige distriktene her:

Kjørte fra Larvik

Siri Kroken Mjelde reiste fra Larvik tidlig mandag morgen til Kragerø for å fornye passet sitt.

– Jeg sjekket på nettet hvor jeg kunne fornyet passet mitt. I Stokke, som er det mest naturlig å reise til, var det ikke ledig før i april. Så lenge kunne jeg ikke vente, for vi skal reise til Gdansk i mars og på en annen utenlandstur i april, sier hun til Kragerø Blad Vestmar.

Hun sjekket flere steder i nærheten, men endte til slutt i Kragerø.

– Litt lengre reise, men det var verdt det, nå får jeg nytt pass i løpet av en ukes tid, sier hun til avisa.

64 passkontor legges ned

64 passkontor over hele landet skal legges ned.

Foto: Grafikk: Nils Martin Brandvik / NRK

Legges snart ned

Øystein Skotmyr

Politistasjonssjef i Kragerø, Øystein Skottmyr, sier pågangen etter pass i Kragerø har vært voldsom.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Justisdepartementet har bestemt at halvparten av alle passkontorene i landet skal nedlegges etter at Norge har fått internasjonal kritikk for sviktende sikkerhet. Det betyr at mange får lengre reisevei.

I dag er det 141 passkontorer i landet. Neste sommer skal tallet ha krympet til 77, i tråd med vedtaket i Justis- og beredskapsdepartementet. 1. mars legges kontoret i Kragerø ned for godt.

– Jeg synes det er svært leit at mange av passkontorene legges ned. Vi mister servicen vi har gitt til innbyggerne våre. Det betyr også at svært mange vil få lenger reisevei for å få tak i pass. Jeg ser ikke helt det samfunnsøkonomiske i dette, sier politistasjonssjef i Kragerø, Øystein Skottmyr.

Vurderer å utsette

Etter at Sør-Øst politidistrikt hørte om «pass-krisen» vurderer de å utsette den planlagte nedlegginga av flere passkontor.

– Det er kaos om dagen, noe som er beklagelig. Vi gjør så godt vi kan med de medarbeiderne vi har, og vurderer om vi må utsette nedstengninga for å ta unna det verste trykket, sier Torill Sorte, som er leder for Felles enhet for Utlending og forvaltning i Sør-Øst politidistrikt.