Poetry-battle skal lære elever om samtidskunst

Kan avisoverskrifter bli dikt?

Dikt fra avisoverskrifter

Elevene lager dikt av avisoverskrifter

Foto: Øystein Økter / NRK

– Tok en test,
vant millioner,
tapte kroner.
Alt var bra dagen etter.

Det kan bli resultatet etter at 8.klassinger skal lage dikt av ett års avisoverskrifter. Det var klart for poetry-battle i lokalene til Telemark Kunstnersenter i Skien.

Den kulturelle skolesekken

En klasse fra Rønholdt skole i Bamble var idag på Telemark kunstnersenter der de fikk et innblikk i samtidskunst. Dette er en del av prosjektet Kulturskatten fra Den kulturelle skolesekken.

Her skal elevene få møte ulike kulturformer gjennom opplevelse og deltakelse.
På programmet idag stod møte med Shwan Dler Qaradaki og hans video om det å være en flyktning og asylsøker. Hans fortelling ga et møte med video som kunst og med et dypt og gripende innhold.

-Disse to viktige aspektene ved samtidskunsten, det å formidle viktige saker i samtiden og å glede, er viktig å formidle, sier kurator ved Telemark kunstnersenter, Ida M. T. Bringedal.

Diktkamp

Stuntdikt på Telemark Kunstnersenter

Høy Idol-faktor på diktfremføringene.

Foto: Øystein Økter / NRK

Og del to av besøket var mye mer lekende enn første del. Med utgangspunkt i avisoverskrifter fra et år, samlet av kunstneren Kate Pendry, skulle elevene lage dikt to og to og fremføre for resten av klassen. Det var høy Idol-faktor i lokalet da medelever ble valgt ut til å være dommere og bestemme hvem som hadde best dikt og beste fremføring.

– Det å lære å stå foran en forsamling er viktig å prøve ut, og å bli trygg på, sier læreren til 8 klassen, Gunn Heiberg.

Med egne dikt og høy stemning i gjengen var hun ikke i tvil om at de hadde hatt en utbytterik dag.

SE VIDEO:

Video DIKT

Det var mye lyd og latter da diktene ble lest opp. Men da jeg traff elevene igjen på handletur i byen var det første de nevnte om dagens opplevelse filmen til Shwan Dler Qaradaki.