Hopp til innhold

Jegere skyter plast ut i naturen

SKIEN (NRK): Store mengder plast fra haglpatroner blir liggende igjen ute i naturen. Naturvernforbundet kaller plasten et stort miljøproblem.

Plastforladninger fra haglepatroner

PLASTFORLADNINGER: De er noen centimeter lange og lett å få øye på ute i naturen. Naturvernforbundet mener plastforladninger fra haglpatroner er et stort miljøproblem.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi finner dem på strender rundt i hele landet. Dette er et spesielt problem som rett og slett skytes ut i naturen, sier Per Erik Schulze i Naturvernforbundet.

Schulze sier forladningene av plast er et stort miljøproblem, og en fare for fugler og dyr.

– De har en form som gjør dem veldig farlige fordi små dyr og fugler kan få den i seg, sier Schulze.

Per-Erik Schulze, marinbiolog i Naturvernforbundet

Marinbiolog i Naturvernforbundet Per-Erik Schulze sier plasten bokstavelig talt blir skutt ut i naturen.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Norges Jeger- og Fiskerforbund er klar over problemet.

– Det rapporteres stadig inn fra folk som rydder i naturen at de finner en del slike, sier informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund Espen Farstad.

Papp og filt

Farstad sier plasten er en nødvendig del av patronene som brukes i dag.

– Det finnes ikke noe godt alternativ i dag. Tidligere ble det brukt papp og filt, men det fungerer ikke slik det bør. Hvis det blir vått blir patronene ødelagt, og kan i verste fall være farlig, sier Farstad.

Espen Farstad

Informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund Espen Farstad sier at de ønsker å jobbe for nye om mer miljøvennlige løsninger for haglpatroner.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Norges Jeger- og Fiskerforbund vil gjøre et vedtak i forbundsstyre der det heter at de skal bidra til å minimere spredning av plast i miljøet, under jakt og fiske.

– Vi vil bruke det nettverket vi har, både på nordisk og europeisk plan, for å prøve å påvirke og være en pådriver for å utvikle miljøvennlige patronkomponenter, sier Farstad.

Hva er egentlig mikroplast, og kommer den til å ta livet av oss alle? Line drar til Lofoten, hvor mange tonn bittesmå plastbiter hvert år havner rett i matfatet til fisken. Kan vi gjøre noe for å stoppe mikroplasten?

Masse plast

– Nei, bevare meg vel. Har du sett på maken? Dette er helt utrolig, sier Bodil Kittilsen.

Kittilsen er på tur sammen med venninnen Maj-Brit Forsberg. De oppdager all plasten som ligger på stranda ved Heivannet på grensen mellom Skien og Siljan.

Ved et annet vann noen hundre meter unna ligger en skytebane. De tomme plasthylsene kommer trolig derfra.

– Vi er klar over problemet, og har dugnader hvor vi plukker opp slik plast, sier Ole Johnny Oterholt i Skien Jeger- og Fiskerforening.

Foreningen har lagt ut lenser i vannet for å stoppe plasten. Samtidig har de satt opp en rist som skal hindre forladningene i å flyte videre til andre vann.

– Når det er mye vann slik som nå hender det at noen flyter forbi, sier Oterholt.

Se hvor mange plastforladninger vi finner i løpet av et minutt på en strand noen hundre meter fra skytebanen i Skien.

Andre muligheter

I Naturvernforbundet er de ikke enig med Norges Jeger- og Fiskerforbund og Espen Farstad.

– Det finnes alternativ som er mer miljøvennlige. Det danske jeger- og fiskerforbundet har nå sagt at de ikke vil bruke plastforladninger fordi det forsøpler. Det samme skjer også i Canada, også er det flere enkeltjegere i Norge som bruker miljøvennlige varianter. Så det finnes, sier Schulze.

– Plast er det teknisk beste materialet for forladninger, og overgang til andre materialer vil kreve produktutvikling som tar tid før det er fullverdige alternativ for alle typer jaktpatroner på markedet, sier Farstad i NJFF.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet 0.0 tonn plast i havet. Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet0,0 tonnplast i havet

Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Ta quizen og redd hvalen