Hopp til innhold

Pegida-leder dømt for ærekrenkelse

Ronny Alte publiserte et gjesteinnlegg på sin egen blogg hvor en motdebattant ble anklaget for å være pedofil. Nå er han dømt til å betale over 200 000 kroner til sammen i oppreisning og saksomkostninger.

Ronny Alte

Ronny Alte publiserte et blogginnlegg forfattet av en annen person på sin blogg. Nå er han dømt for ærekrenkelse.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Den lokale Pegida-lederen fra Stokke og tidligere lederen for Norwegian defence league, Ronny Alte, publiserte et gjesteinnlegg på bloggen sin hvor motdebattanten Øivind Bergh blir beskyldt for å være pedofil. Innlegget har tittelen «Venstreradikal pedoprofessor med kjepphøy køllefaktor utagerer på nett!!!».

Bergh saksøkte Alte for ærekrenkelse, og nå har dommen falt.

75 000 i oppreisning

Alte er i Tønsberg tingrett dømt til å betale 75 000 kroner i oppreisning til Bergh. Han må også betale saksomkostninger på 155 747 kroner.

Retten legger til grunn at en blogg og et presseorgan er underlagt den samme lovgivingen. Det betyr at reglene som gjelder for pressens publiseringer også gjelder for Altes publisering av gjesteinnlegget på sin egen blogg.

Retten viser til at beskyldningene var alvorlige, og at de var egnet til å volde stor skade for Bergh, ikke minst fordi Bergh ble navngitt og identifisert.

Innlegget lå tilgjengelig i 13 dager. Alte hevdet i retten at han slettet innlegget selv. Berghs advokat hevdet derimot at innlegget ikke ble slettet før Alte fikk varsel fra selskapet som var webhotell for bloggen.

Anker

Ronny Alte forteller at han vil anke dommen.

– Det er helt sikkert. Og dommen ville blitt anket uansett hvem av partene som hadde tapt, for dette er en prinsipiell sak som ikke har blitt tatt i rettssystemet før, sier Alte til NRK.

Han mener retten har tolket flere ting feil.

– Innlegget ble lagt ut lenge før blogginnlegg ble sett på som en offentlig ytring ifølge Høyesterett. I dommen sier også retten at det langt på vei er greit å trekke likhet mellom meningene mine og til Anders Behring Breivik sine og da er retten på fryktelig tynn is, for det er å gå for langt.

Bergh forteller at motivasjonen for å saksøke ikke er penger, men prinsipp. Han viser til at det er viktig å trekke opp grensen for hva som er akseptabel politisk debatt-teknikk.