Hopp til innhold

Familie fikk passtime i juli – da røyk årets utenlandsferie

Lange passkøer fører til at flere barnefamilier avlyser sommerferien i utlandet. Politidirektoratet jobber med å øke kapasiteten mange steder i landet.

Nathalia Johansen Forengen

HJEM, KJÆRE HJEM: Ventetiden på pass ble så lang at utenlandsferien ser ut til å ryke for

Foto: Veronica Westrin / NRK

Selv om turen ennå ikke var kjøpt, så familien fra Kragerø for seg en fin utenlandstur i slutten av juni.

Først måtte begge barna fornye passene sine, men da de skulle bestille time hos politiet, fikk de seg en overraskelse.

– Den tidligste passtimen vi fikk var 6. juli, sier mor Nathalia Johansen Forengen.

Foreldrene hadde i år tidlig ferie, i juni, og dermed må de droppe utenlandsferien. Etter en god dose hjemmeferie under koronapandemien, sto nemlig den høyt på ønskelisten.

– Vi burde sikkert sjekket passene tidligere, men vi trodde ikke det var så lang kø. Og jeg trodde også vi fikk melding når passet går ut. Men det gjelder tydeligvis ikke når barnas går ut, sier Forengen, som fortsatt har et håp om å få time litt tidligere.

– Jeg vet at barna hadde gledet seg til å komme seg litt vekk.

Pandemien får skylda

Arne Isak Tveitan, seksjonsleder ved ID-seksjonen i Politidirektoratet.

TAR TID: Politidirektoratets Arne Isak Tveitan sier det kommer til å ta tid å få fornyet passet sitt.

Foto: Politiet

Hos politidirektoratet kaller de det en ekstraordinær situasjon. Etterslepet og passkøen er et resultat av pandemien, mener de.

Folk må dessverre regne med at det tar tid. På grunn av pandemien var det også mange pass som utløp i fjor uten at de ble fornyet. Enkelte politidistrikt rapporterer også om en del sykefravær som også gjør det utfordrende. Det jobbes med å bøte på dette og vi har medarbeidere som strekker seg langt i en krevende situasjon, sier leder i ID-seksjonen, Arne Isak Tveitan, til NRK.

Køene variere, men er lengst der det bor flest folk. I dag hadde direktoratet møte med alle politimestrene i Norge for å få fortgang på køene.

– Timer skal nå legges ut fortløpende og vi oppfordrer folk til å sjekke jevnlig om det er lagt ut nye timer, sier Tveitan.

– Ikke akseptabelt

Hvorfor er et pass i Norge for barn kun gyldig i to år? I USA har de for eksempel en varighet på 5 år.

Små barn forandrer seg raskt. Det er grunnen til at gyldighetstiden for pass til de minste barna, opp til fem år, er to år, sier Tveitan.

Rødt-politiker på Stortinget, Tobias Drevland Lund, mener ventetiden er altfor lang.

– Det er ikke akseptabelt at folk må vente så lenge. Det er også et økonomisk spørsmål for de familiene som har dårlig råd og som må ta seg fri og kjøre langt for å få pass. Derfor etterlyser vi et nærtjenestesenter, som regjeringspartiene har lovet, sier Drevland Lund.

Justisministeren ikke kunne stille til intervju med NRK i dag. Departementet sier de har sendt ut et høringsbrev om bedre lokale polititjenester der de ber om innspill til tjenestesteder og tjenester.

Tobias Drevland Lund

RØDT: Stortingspolitiker Tobias Drevland Lund reagerer på lange passkøer.

Foto: Nils Fridtjof Skumsvoll / NRK