Sykler Norge rundt 85 kilo lettere

Nå reiser han landet rundt på sykkelsetet for å inspirere andre «tjukkaser» til å komme seg over dørstokkmila.

Pål Andreassen

Pål Andreassen har fått designet både sykkelklær og et eget skilt som han har bakpå sykkelen sin.

Foto: Linn Løkken / NRK

Hittil har Pål Andreassen fra Torpa i Oppland rukket å reise innom ti ulike byer, holdt 12 foredrag og syklet 50 mil hvor han har fått mer oppmerksomhet enn han noen gang kunne forestille seg.

Ni mil i motvind

Pål Andreassen.

For fire år siden veide Pål Andreassen 185 kilo.

Foto: Privat

Han kommer direkte fra Moss i Østfold hvor han har tilbakelagt ni mil i motvind for å komme til Tønsberg. Nå sitter han godt plassert i en brun stol med kaffekoppen i hånda.

– Du aner ikke hvor mange av disse stolene som jeg har satt meg fast i tidligere, forteller han.

For fire år siden veide den samme mannen 185 kilo. I dag er han helt ugjenkjennelig med sine 100 kilo.

– Det er en enorm lettelse å slippe å dra rundt på 85 kilo ekstra, smiler Pål.

Etter å ha vært sykelig overvektig det meste av hans voksne liv, klarte han å kvitte seg med de 85 overflødige kiloene på to år.

Les også:

– Det sitter i hodet

Veien til der Pål er i dag har vært en mental utfordring. Han forteller at han ikke klarer å bestemme seg for om dørstokkmila er høy eller om den er lang.

– Jeg fikk et spark bak da broren min fikk en slankeoperasjon og hoppet rundt i stua med sin nye kropp. Da gikk det opp for meg at jeg ikke ville være den eneste feite personen i familien, sier Pål.

Dette ble starten på et livstilsendringsprosjekt hvor han hadde fullt fokus på mat og trening.

Jeg har satt meg fast i mange stoler

Pål Andreassen

– Etter hvert erfarte jeg at det meste sitter i hodet, og det er budskapet mitt til alle tjukkaser der ute, forteller Pål.

Han forteller at hele «tjukkas-perioden» hans var en ond sirkel hvor han isolerte seg sosialt ved å skylde på lange arbeidsdager hvor han kunne spise store mengder med mat.

Nå opplever Pål massiv støtte fra såkalte «tjukkas-gjenger» over hele landet, og han får stadig kontakt med nye bekjentskaper på sin vei.

Artikkelen fortsetter under bildet.

85 kilo lettere

Han begynner å få litt vondt i det ene låret av sykkelsetet, men gir seg ikke. Snart ruller han videre fra Tønsberg.

Foto: Linn Løkken / NRK

Vil snakke med Erna

I slutten av juli regner Pål med å være på Nordkapp. Sykkelturen som startet dagen etter 17. mai, varer etter planen til 27. august.

Han håper turen hans kan gi han en mulighet til å snakke med den han kaller for «hun som styrer landet», og sikter til statsministeren Erna Solberg og resten av regjeringen.

Å være tjukk sitter i hodet

Pål Andreassen

– Det snakkes om at man vil ha folk ut av stolene og opp på fjellet, da tenker jeg at de kan forsøke å ta på seg en sekk både på magen og ryggen slik at de veier 200 kilo og forsøke å komme seg opp. Det er ikke enkelt, slår Pål fast.

Han legger til at verken dusjer, stoler eller toaletter er «tjukkas-vennlige» og håper dette kan bli gjort noe med på sikt.

Du kan følge Påls reise på Facebook-siden hans «85 kilo lettere – Norge rundt på sykkel».