Pågrepet i klasserommet

Flere enn ti ungdommer ble i dag hentet ut av klasserommene sine på Thor Heyerdahl videregående skolene. Ungdommene ble kjørt hjem der politiet ransaket gutterommene.

Thor Heyerdahl videregående skole

POLITIAKSJON: Politiet slo til mot et ungdomsmiljø på Thor Heyerdahl videregående skole

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Politiet fikk i sommer tips om et ungdomsmiljø i Larvik med utagerende festing. Flere gutter har filmet fester der de bruker narkotika og utøver vold og skadeverk.

En av filmene, som NRK også har sett, viser fulle ungdommer, sniffing, røyking av hasj, en gutt med kjønnsorganet framme, hærverk på byen og slåsskamper på gata hvor flere sparka en som lå nede.

Tirsdag aksjonerte politiet mot ungdomsmiljøet og pågrep flere enn ti ungdommer. Guttene, som er i 17-års alderen, ble kjørt til politistasjonen for avhør. I tillegg ble rommene deres hjemme ransaket av politiet.

– Noen av guttene blånekter for at de har brukt narkotika, men flere har tilstått, sier Knut Vidar Vittersø, krimsjef ved Larvik politistasjon.

Alle guttene som ble pågrepet er siktet for bruk av narkotika.

Sivilt politi

(Skjermbilde Flipagram)

FILMET: Ungdomsmiljøet i Larvik filmet narkotikafestene. Flere filmsnutter viser både vold og skadeverk.

Foto: Jan Henrik Aubert

Politiet i Larvik samarbeidet med Thor Heyerdahl videregående skole om pågripelsene.

– Vi ble varslet av politiet på forhånd. De kom i sivil og en miljøarbeider var med da guttene ble pågrepet, sier rektor Robert Rognli.

– Hvordan reagerte elevene på dette?

– Noen ble litt oppskaket, men lærerne var varslet på forhånd og fikk roet det ned. Vi har hatt fokus på vanlig skole i dag, sier Rognli.

Thor Heyerdahl videregående skole var ikke klar over hvor stort problemet var før de ble varslet av politiet.

Identifisert via filmer

Ifølge politiet har det også vært flere tilfeller av vold og skadeverk knyttet til narkotikabruken. Ungdommene er identifisert via filmer de har lagt ut på internett.

– Det at det er såpass mange involvert gjør at vi syns det er bekymringsfullt. Det har ekspandert litt og det er ganske utagerende festing det er snakk om, sier Vittersø.

Politiet utelukker ikke flere pågripelser.

– I miljøet er det mye alkohol, sniffing av striper og bruk av GHB og hasj. Det følgers også av skadeverk og vold og det er et ganske sterkt gruppepress innad i denne gruppa med ungdommer, sier Vittersø.

De fleste er født i 1999.

– De uttaler selv at de har begynt på russefeiringa som skal foregå i 2018, og at de skal holde på. Så det er veldig viktig for oss å statuere eksempler, og ikke minst å få stoppet den utviklingen som har startet.

– Skjedd på fritiden

Alle elevene som ble pågrepet går på Thor Heyerdahl videregående skole, men narkotikabruken har skjedd på fritiden. Flere har fått tilbud om ruskontrakt.

– Det er ofte i denne aldersgruppen at ting starter, og da er det viktig for oss og få satt ned foten og stoppet dette. At det er så mange er trist, men vi ser når vi snakker med dem at mange av dem egentlig ikke vil dette her.

Politiet opplyser at de skal følge opp dette miljøet i tiden fremover.