Fjellprinsessen som jakter "verdensrekord"

13 år gamle Michelle Tost Amundsen har allerede vært på Mount Everest to ganger – nå håper hun å bli den yngste i verden som gjennomfører "The seven summits"

Michelle på Mount Everest

Michelle Tost Amundsen på Mount Everest. Foto: Gerhard Tost

Foto: Gerhard Tost / privat

Jakter rekord

I kveld, 20 desember, setter Michelle seg på flyet til Sør-Amerika. I januar skal hun og faren Gerhard Tost forsøke å bestige det høyeste fjellet i Sør-Amerika, Aconcagua i Argentina 6962 meter over havet.

Greier hun det ligger Michelle godt an til å bli den yngste i verden som har klatret "The seven summits" (alle de høyeste fjellene på hvert kontinent)

Artikkelen fortsetter under videoen.

13 år gamle Michelle Tost Amundsen har allerde vært på Mount Everest to ganger - nå håper hun å bli den yngste i verden som gjennomfører "The seven summits"

Se video:

Var yngst i verden på toppen av Elbrus

Diplom Elbrus

Den yngste i verden som klatret Elbrus i Russland. Foto: Gerhard Tost

Foto: Gerhard Tost / privat

I juli satte Michelle rekord da hun var den yngste i verden som klatret til topps på Elbrus. Europas høyeste fjell som ligger i Kaukasus i Russland, helt opp mot grensen til Asia. Rekorden Michelle satte som verdens yngste sto imidlertid bare i noen måneder, en niåring har nå klatret det samme fjellet.

Har allerede klatret mer enn erfarne voksne

Michelle er bare 13 år gammel. Men hun har allerede klatret fjell som; Mont Blanc, Kilimanjaro, Fuji, Grossglockner, Monte Rosa, Elbrus og til basecamp 2 på Mount Everest. Hun er ikke redd for høyder eller sikkerheten. Michelle sier hun stoler på utstyret og at de er svært forsiktig dersom de klatrer isvegger eller vanskelige ruter.

Michelle på Mont Blanc

Michelle nær toppen av Mont Blanc. Foto: Gerhard Tost

Foto: Gerhard Tost / privat

Nærmer seg rekord

Dersom hun og far Gerhard greier å bestige Aconcagua i januar, gjenstår det bare to fjell før Michelle har gjennomført "The seven summits".

Det er fjellene; Denali i Nord-Amerika (6194 moh.) og Mt Vinsion i Antarktis (4897 moh.) Dette er ganske lette fjell å klatre ifølge Michelle, kanskje rekker hun det som den yngste i verden.

Ifølge nettstedet 7summits.com så innehas denne rekorden av en amerikansk gutt, han var 15 år og 165 dager gammel da han gjennomførte.

Lekser i telt på Mount Everest

Lekser i teltet på Mount Everest

Leksene må gjøres. Her i teltet på base camp 2 Mount Everest og 6600 moh. Foto: Gerhard Tost

Foto: Gerhard Tost / privat

For å gjennomføre klatreturene kreves det mye tid og planlegging. Michelle må også tas ut av undervisningen på Teigar ungdomsskole i flere uker når hun er på tur.

Det har vært noe diskusjon mellom skoleledelsen og foreldrene om dette, men foreløpig har det løst seg med at Michelle sørger for at leksene gjøres og pensum følges også når hun henger i fjellveggen. Blant annet har hun gjort mattelekser i teltet på 6600 meters høyde under Mount Everest.

–Litt spesielt, men det går jo bra. Hodet fungerer jo greit selv om en blir sliten i kroppen av å klatre i over 6000 meters høyde, sier Michelle. Hun holder også foredrag for klassen om opplevelsene og de ulike kulturene hun har møtt i land som; Nepal, India, Japa, Australia og Russland.