På engelske hitlister!

I en menneskealder har Fredrik Friis Olsen skrevet popmusikk. Nå har omsider musikken hans kommet på engelske hitlister.

Fredrik Friis Olsen er blitt belønnet med mange utmerkelser for arbeidet i musikkbransjen.
Foto: Yngve Tørrestad

Han har ikke gjort noe for det selv, bortsett fra å komponere ”Eventyrlandet” i 1972.

I snart en menneskealder, med andre ord i mer eller mindre hele livet, har Friis Olsen fra Sandefjord skrevet og framført musikk. Nå er han 83 år gammel. 

Saxofon har vært instrumentet, og han spiller på det fortsatt.

 

Fredrik Friis Olsen med saxofonen sin.
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Mange jobber

Han har vært utøvende dansemusiker og underholder og showmann, ved siden av jobb i Forsvaret. Der var han både velferdsoffiser og sosialkonsulent.

Han har også bidratt sterkt til at mange kjente norske utøvere har kommet fram, takket være slagere fra Friis Olsens mangfoldige virke.

Fredrik Friis Olsen oppdaget tidlig at det lå mange muligheter for barn som var flinke til å synge. Han møtte dem da han selv hadde show. Barn kom på scenen for å synge. Blant disse var Eivind ”Ra-ti-ti” Løberg og Anita Hegerland. Begge ble hjulpet fram av Friis Olsen.

Ble en suksess

”Eventyrlandet” ble skrevet i 1972 og ble en stor suksess da den kom på plate med unge Eivind Løberg. Senere kom den også blant annet ut med Hans Edmund Wågan fra Stavern. Wågan var da 12 år.

I begynnelsen av september i år dukket en ny utgivelse opp. Ikke ”Eventyrlandet”, men en soul-låt med den britiske artisten Lemar. Han utgav sporet ”It`s Not That Easy” på sin siste CD. Den kom også ut som singel. Soul-låten er bygget på melodien til Eventyrlandet. På plateomslaget står Fredrik Friis Olsen som komponist.

Rett inn på engelske hitlister.

Fredrik Friis Olsen er selvsagt glad og innrømmer at dette var en scoring på overtid. Den skulle vært på listene for over 30 år siden, sier han.

Plata til Lemar er ennå ikke utgitt i Norge, men er ventet til landet om ikke for lenge.

Friis Olsen innrømmer selvsagt at han er stolt etter å ha levert sang og musikk i flere land uten at det har lykkes å komme ut i England. Det er svært vanskelig, sier 83-åringen.

Fredrik Friis Olsen har over 600 sanger som er registrert i basen til TONO, selskapet som sørger for honorar til tekstforfattere og komponister. Nok et bidrag er på vei inn i basen - ”It`s Not That Easy”.

Lemars ”It`s Not That Easy” kan du høre på artistens hjemmeside her:

http://www.lemar-online.com/news/index.html?cmd=make-frame