Hopp til innhold

Overvåkingsbilder på sosiale medier kan være ulovlig

Det er helt greit å overvåke sitt eget hus eller sin egen hytte, men man må være forsiktig med hva man gjør med opptakene, oppfordrer Datatilsynet. Flere legger nå bilder på Twitter og Facebook for å få hjelp til å avsløre tyver.

Innbrudd i hytter ved Toke i Drangedal

Disse to karene ble avslørt etter at en hytteeier la ut bildene på Facebook etter flere hytteinnbrudd i Telemark.

Foto: Privat

Astrid Valen-Utvik

Ekspert på sosiale medier Astrid Valen-Utvik ber folk være forsiktige med å legge ut overvåkingsbilder.

Foto: Jorid Kvam/Hjertet Design

Selv om politiet selv bruker informasjon som blir lagt ut på sosiale medier i etterforskningen, kan det være ulovlig å legge ut bilder av personer som har gjort innbrudd i hjemmet eller på hytta.

Astrid Valen-Utvik, kommunikasjonsrådgiver innenfor sosiale medier, sier at vi kommer til å se mer til politisaker på sosiale medier.

– Vi ser flere og flere eksepempler på at folk selv bruker sosiale medier som virkemiddel i saker som også er politisaker. Dette er noe vi kommer til å se mer av, sier Valen-Utvik.

Les også:

Overvåkingsbilder fra hytte i Drangedal

En av mennene fra Porsgrunn som ble tatt etter Facebook-dugnad og politietterforsking.

Foto: Privat

– Skal leveres til politiet

Ove Skåra

Ove Skåra i Datatilsynet.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Valen-Utvik mener likevel at man skal tenke seg om før man publiserer slik informasjon.

– Det å legge ut bilder av gjerningsmenn på sin egen profil med navn, er ikke særlig trygt, spesielt hvis du treffer feil folk. Det er å ta loven i egne hender.

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, sier at det kan være ulovlig å publisere bilder eller videoer fra overvåkingskameraer på sosiale medier.

– Det vil være å regne som en ulovlig utlevering av personopplysninger som er sensitive, og da bryter man faktisk loven. Hvis du får opptak av noe som er straffbare forhold, for eksempel et innbrudd, skal du levere dette til politiet.

Hvis Datatilsynet får informasjon om at slike videoer ligger på nettet, vil de selv starte etterforsking av bildene, og i noen tilfeller gi et overtredelsesgebyr.

I spesielt grove tilfeller leverer datatilsynet en anmeldelse til politiet, som etterforsker saken som en vanlig straffesak.

  • Les lovteksten fra Lovdata her

Kan anklage uskyldige

Ove Skåra sier at flere bruker overvåkingskameraer til å beskytte seg mot innbrudd, men at man må være forsiktig med informasjonen man får fra disse, og ikke spre bildene på internett.

– Det verste er hvis man faktisk har misforstått en informasjon. Vi har sett flere eksempler på at folk har identifisert noen som faktisk er helt uskyldige. Da risikerer du å bli politianmeldt.

Selv om publiseringen av slike overvåkingsbilder er ulovlig, bruker politiet tipsene dette fører til i etterforskingen, sier konstituert politimester i Telemark, Rita Kilvær.

Hun svarer prinsipielt på problemstillingen om informasjonen politiet henter fra private overvåkingskameraer og sosiale medier.

– Jeg vil oppfordre folk til ikke å bruke bildene på denne måten, men heller la de være en del av straffesaken. Men så er det slik at hvis det forekommer opplysninger som er til hjelp for å oppklare en sak, så kan vi i Norge fritt vurdere bruken av de ulike bildene.

– Det gjelder også tips som ligger på sosiale medier, men jeg vil si at man skal være forsiktig med å identifisere gjerningsmenn på en slik måte.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark