Overvåker politiets båter på nett

Flere tusen mennesker følger med på internettsider som varsler om politiets bevegelser på sjøen.

Politibåten i Østfold

Ulike sider på internett varsler om politiets bevegelser på sjøen.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Varslingssider for politibåter finnes flere steder på Øst-, Sør- og Vestlandet. Sidene har som hovedformål å fortelle hvor politiets båter befinner seg.

– Det handler ikke om å varsle om promillekontroller. Hvis noen legger ut noe sånt, så sperrer vi dem ute, sier en av administratorene for Facebook-gruppa "Politibåten i Aust-Agder". Han ønsker ikke å stå frem med navn.

"Politibåten i Aust-Agder" er den største av gruppene på facebook som varsler politiets bevegelser på sjøen, med over 3700 medlemmer.

– Kan det tenkes at folk bruker denne siden før de skal begå lovbrudd?

– Vi vil bare informere. Den er ikke til for at folk skal bryte loven, sier administratoren.

Pils og kogg

Nils Tore Stensvold
Foto: privat

– Vi liker å ta oss noen pils på sjøen. Men er selvsagt forsiktig når vi kjører båt. Likevel er det greit å vite hvor politibåten er, sier Nils Tore Stensvold.

Han har dannet gruppen "Politibåt varsling Kragerø".

– Det er mest for å følge med. Folk synes det er litt moro. De legger ut bilder og forteller hvor politiet er. Jeg synes ikke det er så galt å drikke noen få pils i en båt som går i fem knop. Det er langt verre med dem som er drita fulle og kjører hurtiggående båter, sier Stensvold.

Les også:

På sidene melder folk fra om hvor politibåtene er sett. Andre spør om hvor båten er før de skal ut på tur.

"Hvor er ho!? Det skal kogges..." skriver en mann på Facebook.

– Klarer ikke overvåke oss

Sidene NRK har kommet over på facebook har over 10 000 medlemmer til sammen. Felles for dem er at de varsler folk om politibåter i tjeneste langs kysten fra Østfold til Hordaland.

Øystein Skottmyr

Politioverbetjent i Kragerø Øystein Skottmyr tror ikke disse sidene vil klare å holde kontroll over hvor politibåten er til enhver tid.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Vi tar det til etterretning. De vil uansett ikke klare å overvåke politibåten til enhver tid. Vi har eksempler på folk som har varslet om politibåten tidlig på dagen, som selv har blitt tatt senere på dagen. Det er vanskelig å kontrollere oss, sier politioverbetjent Øystein Skottmyr.

Han jobber på politistasjonen i Kragerø. Politibåten som patruljerer sommerbyen vil være på vannet stort sett hele tiden gjennom sommeren.

– Den er bemannet med tre skift. Dag, ettermiddag, og natt, det vil alltid være noen i båten, hvis ikke det er noe spesielt, sier Skottmyr.

Han håper også at disse advarslene på internett kan virke forebyggende på folk.