Politiet henla Mauricios overgrepssak- fikk likevel erstatning

SKIEN (NRK): Mauricio Brobakk Evensen (30) i Bamble fikk voldsoffererstatning på 150 000 kroner.

Mauricio Brobakk Evensen (30) har fått voldsoffererstatning.

Mauricio Brobakk Evensen (30) er skuffet over at politiet har henlagt overgrepssakene han har anmeldt. Han har fått voldsoffererstatning på 150 000 for en av sakene, mens den andre saken nå behandles av Statens sivilrettsforvaltning.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

– Jeg vet sannheten. Jeg vet hva jeg har opplevd, sier 30-åringen til NRK.no.

Han vokste opp i en stor og fattig familie i Colombia.

– Jeg ble offer for seksuelle overgrep fra jeg var 2 år. Mishandling og omsorgssvikt var hverdagen, forteller han rolig.

Han sier han også ble kastet ut på gata for å selge barnekroppen sin slik at familien skulle få penger.

Nye overgrep

Ivar André Holm

Informasjonsansvarlig ved Kontoret for Voldsoffererstatning sier det ikke er uvanlig at erstatning blir utbetalt, selv om saken er henlagt.

Foto: Kontoret for voldsoffererstatning

Mauricio valgte å rømme. Etter å ha blitt plassert på ulike barnehjem i Colombia, ble han til slutt adoptert bort til Norge.

– Jeg var 7 år, og håpet om et bedre liv ble tent. Men, jeg kom til ustabile forhold og ble et enkelt offer for overgrep igjen. Det ble ingen god start.

Mauricio bodde i Hedmark i mange år før år han kom til Telemark. Han har anmeldt to overgripere, men begge sakene har blitt henlagt hos politiet i henholdsvis Vestfold og Hedmark politidistrikt. Allikevel har han i en av sakene fått 150 000 kroner i voldsoffererstatning.

– Det er ikke rettferdighet å bli tilkjent erstatning når overgriperen går fri. Det er bare et plaster på såret, sier Brobakk Evensen.

– Ikke uvanlig

Ivar Andre Holm, informasjonsansvarlig ved Kontoret for Voldsoffererstatning sier at det ikke er uvanlig at de betaler ut erstatning til tross for at politiet har henlagt saken.

– Det er mange årsaker til at politiet henlegger en sak. For at noen skal bli dømt for en straffbar handling så må det være bevist utover enhver rimelig tvil. For at vi skal tilkjenne voldsoffererstatning så er beviskravet klar sannsynlighetsovervekt, sier Holm.

– Kona betyr alt

For Mauricio har det vært tøft å komme seg videre, men hans kone har vært en viktig støttespiller.

– Håpet og troen på at det skulle bli bedre har vært viktig for meg. I tillegg driver jeg med musikk og skriver på en bok. I bloggen min har jeg vært ærlig og skrevet om min historie. Det har hjulpet meg mye.

– Jeg har en kone som elsker meg. Det betyr alt, avslutter Mauricio.