Hopp til innhold

Ottar (54) får erstatning

Ottar ble kriminell da han ble tvangssendt til barnehjem som sjuåring. Nå får han og andre barnehjemsbarn erstatning for tapt barndom.

Ottar
Foto: John-Andre Samulesen / NRK

Han heter Ottar og er 54 år. Han er en av mange som fikk barndommen knust da han ble sendt på barnehjem på begynnelsen av 60-tallet.

Mandag kveld avgjorde et enstemmig bystyre i Horten at Ottar, og andre barnehjemsbarn fra byen, skal ha rett til erstatning for tapt barndom. Erstatningssummene vil være fra 200 000 til 700 000 kroner per barnehjemsbarn.

SE VIDEO: Knust barndom

Video nsps_upload_2008_10_27_18_20_32_284.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Første brekk som 7-åring

Da han vokste opp i Horten var han en villstyring.

- Jeg var som ti barn på en gang. Jeg husker blant annet en episode der jeg hang etter armene i en 25 meter høy heisekran i Asylgata og vinket til mamma da hun kom hjem fra jobb.

Foreldrene hadde seks andre barn og maktet ikke alltid å ta vare på den viltre gutten.

- Jeg husker at jeg som sjuåring hjalp eldre gutter med å gjøre innbrudd. Det var morsomt å bli kjørt hjem av politiet. Da satt jeg i forsetet på politibilen og vinket til kameratene mine.

(NB:Artikkelen fortsetter under bildet)

Ottar

Ottar er tilbake ved barnehjemmet som voksen.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Ferdig utlært kjeltring

Rett før han fylte åtte år ble han sendt på barnehjem på Vestlandet. Ottar ble fortalt at han skulle på tre måneders ferie med moren. Han ble forlatt på barnehjemmet som ble hans nye hjem i sju år. På barnehjemmet ble Ottar utsatt for fysiske avstraffelser, tvangsarbeid og seksuelle overgrep.

- Da jeg slapp ut fra barnehjemmet som 15-åring var jeg ferdig utlært kjeltring, sier han.

Fra han var 15 år gammel var det inn og ut av fengsel. I løpet av 25 år ble Ottar dømt for mer enn 600 lovbrudd, for det meste innbrudd og smugling. Ottar var rusmisbruker og brukte blant annet amfetamin for å roe seg ned. I voksen alder har han fått en ADHD-diagnose og går nå på sterke medisiner.

Han sier sjøl at livet ble noe helt annet da han fikk medisiner. De siste 10 årene har han vært helt rusfri og lever et rolig liv sammen med samboer i en by på Østlandet.

Ottar er en av mange som nå krever erstatning for tapt barndom.

- Jeg føler at barnevernet i Horten gjorde alt galt da jeg som sjuåring ble tvangssendt på barnehjem. Jeg vil ha en unnskyldning fra kommunen og en økonomisk erstatning for tapte barneår, sier han.