Hopp til innhold

Østersdøden er et mysterium

Halvparten av de store østersene er døde. Det samme er nær sagt alt av fjorårets yngel. Ingen vet hvorfor og situasjonen bekymrer forskerne.

Østersdød langs kysten. Et mysterium for forskere.

Forskerne jobber nå for å finne ut om andre skalldyr kan bli rammet av det som dreper stillehavsøstersen.

Det er rapportert om en massedødelighet blant stillehavsøsters i både Sverige og Norge. Forskerne vet ikke hva som angriper østersen. Et av de store spørsmålene er nå om også andre skalldyr kan bli rammet.

Marinbiologene Torjan Bodvin og Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet har derfor tatt turen til Tjøme i Vestfold. Her finner man den største kolonien av stillehavsøsters i Norge.

– Det er rapportert om flere tilfeller av en massedødelighet på stillehavsøsters i Sverige og Norge. Derfor har Mattilsynet bedt oss om å ta prøver. Det samme gjør svenskene og vi samarbeider tett med dem, forklarer Torjan Bodvin.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Torjan Bodvin og Anders Jelmert.

Anders Jelmert (t.h.) fant flest døde, men også noen levende østers på Hui torsdag formiddag.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Dykket og fant mange døde østers

Jelmert dykket under vann på Hui på Tjøme torsdag formiddag, og kunne konstatere at dødeligheten var høy.

– Det er mye dødelighet. Det som er litt påfallende er at det også ser ut til å være høy dødelighet blant nyyngelen som har satt seg ned, sier Jelmert og fortsetter:

– Det er en betydelig dødelighet blant stillehavsøsters, men det som er positivt foreløpig er at det ikke ser ut til å være noe dødelighet på en del av de andre skalldyrene her, som blåskjell, tøffelsnegl og flatøsters.

Det trenger imidlertid ikke å bety at ikke også disse artene kan bli rammet.

– Det kan være slik at det som angriper stillehavsøstersen, også kan angripe for eksempel blåskjellene, men at det er snakk om en lengre inkubasjonstid. Det vet vi foreløpig lite om. Vi går bredt ut for å finne ut hva slags smittestoff som forårsaker dødeligheten, sier Jelmert.

Ber om hjelp

Foreløpig vet de ikke i hvor stor del av norskekysten en kan finne døde stillehavsøsters nå. Dette er blant de tingene forskerne jobber for å få en oversikt over.

De vet heller ikke hva som kan stå bak dødeligheten. Det kan være algegift, virus, bakterier eller noe helt annet.

Ifølge marinbiologene er det foreløpig ikke noe som tyder på at dette er en forurensningssituasjon. Men de tør ikke å utelukke noe, og jobber derfor svært bredt for å finne årsaken.

– Vi er interessert i at folk som finner døde østers, tar kontakt med oss, sier Bodvin.

Død stillehavsøsters.

Tross for at det er oppdaget massedødelighet blant stillehavsøsters, har forskerne foreløpig ikke funnet dødelighet på flatøstersen

Foto: Hans Petter Reppe / NRK