Oscar-nominerte til filmfestival i Langesund

Klokka fem i dag rulles den røde løperen ut i Langsund. Det er startskuddet for en uke med filmer laget av ungdommer fra hele verden.

A

Ekteparet Ivonne og Kurt Salo fra Langesund har startet en internasjonal ungdomsfilmfestival for ungdom. Og interessen har vært formidabel. Fra Norge er det antatt sju filmer.

Kurt Salo

På formiddagen før åpningen er det hektisk. – Jeg kjenner jo at man er frisk. Blodet bruser i årene. Stressfaktoren er høy. Men det er et tegn at alt er på plass, ler Kurt Salo

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det er filmer fra langt utenfor Norge og EU. Både fra Sør-Afrika, Singapore, Mexico og Libanon. Så det er en kul greie. Mange av filmene er høyt premiert i Cannes og Berlin, til og med Oscar-nominerte, sier Kurt Salo.

Rutinen

Emilie Beck

Emilie Beck jobber også som skuespiller. Tiden på settet ga mersmak til å lage egne filmer.

Foto: Stian Anderssen

Filmen «Rutinen» har blitt plukket ut til å være åpningsfilm. Den har også blitt vist på filmfestivalen i Cannes. Emilie Beck fra Tønsberg har laget en film som handler om ensomhet og eldreomsorg. En liten gutt og en eldre dame som er i samme situasjonen, og som finner hverandre.

– Det er alltid vanskelig å lage film. Men det er verre å ikke gjøre det. Så man må nesten bare gå gjennom det. Jeg brenner veldig for å fortelle historier om ting som engasjerer i samfunnet, sier Beck.

a

Beck har brukt over to år på å lage denne filmen. Da er det viktig å få vist filmen.

– Det er magisk å være i et rom hvor det bare er fokus på filmen din. Og så er det selvfølgelig stas å få den anerkjennelsen å bli valgt ut til å vises. Det er kjempestort for meg som regissør, sier Beck.

Fange øyeblikket

Ekteparet Salo ville gjerne gjøre noe for ungdommen. Og de har fått god støtte fra lokalt næringsliv og Bamble kommune.

– Jeg ønsker å lage en plattform for ungdom. Et sted hvor de kan få leve ut sine drømmer og satt ord på ting de ønsker debatt og jobbe med. Film er jo det sterkeste mediet vi har. Mitt hjerte ligger jo ganske tett på filmskaperen. Hvis vi kan løfte Telemark frem som et filmfylke så ville jo det ha vært helt kanon, sier Zalo.

Fra i morgen tidlig kan alle se filmer i Langesund.

– Jeg gleder meg mest til å se blikket til publikum. Og fange øyeblikket når filmskaperne får se sine filmer på lerretet, sier Zalo.