Hopp til innhold

Ordførere vil ha flere oppgaver fra fylket: – Trodde ikke det jeg hørte

Ap-ordførere ønsker mer å gjøre hvis det blir splitting av Vestfold og Telemark. Fagforbundet frykter tapte arbeidsplasser.

Olaug Skau.

Olaug Skau hos Fagforbundet i Vestfold og Telemark sier de ansatte blir bekymret av utspill som det Vestfold-ordførerne når kommer med.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Om en drøy måned blir det bestemt om Vestfold og Telemark skal splittes.

Til NRK sier alle de seks ordførerne i Vestfold at de er positive til å overta fylkeskommunale oppgaver hvis det blir deling, som et forsøk.

– Kommunene i Vestfold er store nok til å drifte flere oppgaver enn vi har i dag, sier Holmestrand-ordfører Elin Weggesrud (Ap).

Selv om Arbeiderpartiet i utgangspunktet vil bevare det fylkeskommunale nivået, mener Ap-ordføreren i en annen Vestfold-kommune, Færder, at det er viktig å diskutere alternativer.

– Hvis det først blir en splitting nå, hvorfor ikke tenke helt nytt. Her har vi en mulighet til å spare penger på administrasjon for å gi et bedre tilbud til innbyggerne. Det er det dette handler om, mener ordfører Jon Sannes Andersen (Ap).

I dag samarbeider kommunen og fylkeskommunen om blant annet drift av veiene og skoletilbudet.

Vestfold-kart

MER MAKT? I dag består Vestfold av kommunene Tønsberg, Sandefjord, Larvik, Horten, Holmestrand og Færder.

Foto: NRK

Ansatte reagerer

Ordførernes utspill faller ikke i smak hos Fagforbundet, som representerer de ansatte i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Etter en stor jobb med å slå sammen Vestfold og Telemark, opplever flere av de ansatte politikernes ønsker som urettferdig.

– Jeg trodde ikke det jeg hørte. Og jeg har fått mange frustrerte henvendelser. De ansatte har stått i omstillingsprosesser i flere år og det gjør vi fortsatt. Når det da kommer forslag som dette fra sidelinja, blir folk bekymra, sa Olaug Skau hos Fagforbundet i Vestfold og Telemark.

– Jeg kan ikke se annet enn at ordførerne ønsker å fjerne fylkeskommunen som arbeidsplass, slår Skau fast.

Får ekspert-støtte

Rett før jul leverte Fremskrittspartiet et forslag i Stortinget om å legge ned fylkeskommunen. Morten Stordalen, som er stortingsrepresentant for Vestfold, mener det er bedre å diskutere en nedleggelse av hele nivået enn oppdeling av sammenslåtte fylker.

Og Vestfold-ordførerne får også støtte fra analytiker Geir Vinsand i Nivi analyse. Han har lenge argumentert for å gi kommunene mer makt.

– Jeg er ser ingen andre områder i Norge hvor det ligger så godt til rette i organiseringen av offentlig sektor, sier han til NRK og viser til dagens Vestfold-kommuner.

Vestfoldordførernes ønske om en forsøkskommune uten fylkeskommune er uaktuelt. Det sier kommunalpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Lene Vågslid.

Hurdalsplattformen åpner ikke for en slik forsøksordning sier Vågslid. Fra før har kommunalministeren fra Senterpartiet sagt det samme.