Ordførere om utsatt bom-votering: – Et politisk skuespill

Ordførere i Grenland reagerer kraftig på at Stortingets presidentskap utsetter en planlagt votering over nye bom-milliarder. – Dette er veldig negativt for våre innbyggere, mener Porsgrunns ordfører Robin Kåss.

Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn

POLITISK SKUESPILL: Det mener Porsgrunns ordfører Robin Kåss.  

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det var blant annet E18 Langangen – Dørdal i Telemark som var planlagt ferdigbehandlet i Stortingssalen onsdag, samme dag som Frp holder sitt ekstraordinære landsstyremøte om bompengeopprøret som rir partiet.

De to prosjektene skal blant annet finansieres med 10,1 milliarder som skal kreves inn fra de veifarende, ifølge anbefalingen fra Frps samferdselsminister Jon Georg Dale.

Frykter omkamp

Ordfører Kåss (Ap) mener dette er et politisk skuespill, fordi det nærmer seg valgkamp.

– Dette er veldig negativt for våre innbyggere. Vi har fått forhandlet frem at den bomstasjonen skulle plasseres slik at den ikke rammet innbyggerne i Porsgrunn, og jeg håper absolutt ikke at vi får en omkamp på det, sier han til NRK.

Han frykter at man går tilbake til statens opprinnelige forslag om bommer på Langangsbrua og Grenlandsbrua.

– Vi mener bommen skal ramme gjennomgangstrafikken og ikke de som bor og jobber i Porsgrunn, sier Kåss.

– Overrasket

Ordfører i Bamble, Halgeir Kjeldal (Ap), er overrasket.

Hallgeir Kjeldal

Halgeir Kjeldal

Foto: Roald Marker / NRK

– Det er jo litt bemerkelsesverdig. Jeg tror dette henger sammen med at et parti vi alle kjenner godt skal ha landsstyremøter der bompengesaken er på dagsorden, og at de ikke vil ha bompengesaken opp nå. Jeg håper for Guds skyld at dette ikke får noen innvirkning på selve prosjektet.

– Mangler historisk sidestykke

Stortingsrepresentant for Telemark, Terje Lien Aasland synes utsettelsen er hårreisende.

– Man kan jo lure på hva regjeringen og regjeringspartiene tenker på. Her er det fremmet viktige stortingsproporsjoner til avgjørelse som handler om veiutbygging i Telemark. Så tar de inn noen taktiske vurderinger som jeg synes mangler historiske sidestykke. At man vil utsette denne typen saker fordi de skal ha et krisemøte på samme dag holder ikke, sier Aasland.

Lederen av Stortingets transportkomite, Helge Orten (H), var den som formelt bad om utsettelsen.

Overfor Dagens Næringsliv nekter han for at dette har sammenheng med det bebudede krisemøtet i Frp-landsstyret onsdag:

– Flertallet i komiteen anmodet i går kveld presidentskapet om å utsette debatten i Stortinget som skulle gått onsdag til den 19. juni. Årsaken er at det kommer en tredje proposisjon (bompengesak, journ. anm.) som skal avgis snart i komiteen, og at det er mer ryddig å samle debatten om bompenger på en dag, sier Orten til avisen.