Hopp til innhold

Ordfører: – Vil gjenåpne Rjukan sykehus

Bakgrunnen er rapporten fra Fylkesmannen som knytter dødsfall ved Sykehuset Telemark til uforsvarlig høyt pasientbelegg og for lav bemanning.

Demonstrasjon for Rjukan sykehus

GIR ALDRI OPP KAMPEN: I juni i 2014 samlet det seg flere tusen mennesker utenfor Stortinget i Oslo for å demonstrere mot nedleggelse av Rjukan og Kragerø sykehus.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Konsekvensen av utviklingsplanen til sykehuset er jo at de har lagt ned på Rjukan og i Kragerø, uten å utvide sengekapasiteten i Skien og på Notodden. Det går på liv og helse løs, sier ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland.

I en fersk rapport konkluderer Fylkesmannen i Telemark at Sykehuset Telemark bryter loven på flere punkter. I løpet av 2015 ble det meldt om tre dødsfall ved Sykehuset Telemark i Skien. I tillegg ble det meldt om en alvorlig hendelse, som nesten endte med dødsfall.

I alle de fire sakene ble det konstatert uforsvarlig pasientbehandling.

Les også:

Laster Twitter-innhold

Ifølge fylkesmannens rapport er det indikasjoner på at alle sakene hadde sammenheng med høyt pasientbelegg og stor arbeidsmengde for personalet. Sykehusets egne rapporter viser at enkelte avdelinger i perioder har behandlet 60–70 prosent fler pasienter enn det avdelingen er beregnet for.

– Da går man motsatt retning av det som utviklingsplanen var ment for, sier ordføreren.

Ikke aktuelt

Tom Jørgensen

Styreleder i Sykehuset Telemark, Tom Jørgensen, avviser kritikken fra Tinn-ordføreren.

Foto: Sjukehuset Telemark

Styreleder ved Sykehuset Telemark, Tom Jørgensen sier at planene for sykehuset allerede er vedtatt og at de ligger fast.

– Noen endring i den strukturen tror jeg ikke er aktuelt.

– Men hvis erfaringene viser at dere har for liten kapasitet, så må det vel være mulig å endre på dette vedtaket?

– Ja, alt er mulig, men det er ingenting som tilsier at de kapasitetsutfordringene som vi har på sykehuset i Skien har bakgrunn i endret struktur, og endringene på Rjukan og i Kragerø. Denne situasjonen har ikke skjedd samtidig som disse avdelingene ble nedlagt, denne situasjonen har vi også hatt tidligere, sier Jørgensen.

Laster Twitter-innhold

– Reneste vrøvl

Bjørn Sverre Birkeland

Ordfører i Tinn kaller uttalelsene fra styrelederen i Sykehuset Telemark for det reneste vrøvl.

Foto: Jarle Andersen

– Man må ikke være rakettforsker for å skjønne at det Jørgensen sier er det reneste vrøvl. Når sengekapasiteten går ned, vil kvaliteten også lide. Jeg er kjent med at det ligger pasienter i timesvis, uten å få møte lege og uten å få stilt riktig diagnose. Det fører til feilbehandling og livstruende situasjoner. Så å prøve seg på den forklaringen som Jørgensen gjør, er forferdelig lite troverdig.

Jørgensen sier at styret ved sykehuset skal ta tak i disse tingene på sitt styremøte 19. mai.

– På den annen side har vi ikke en situasjon som plutselig oppstår. Denne type hendelser og problemstillinger har vi, så vidt meg bekjent, hatt lenge før strukturendringene fant sted.