– Det er en spesiell situasjon når en bruker skjerm til alt. Det viktigste er å ta pause hvert 20. minutt, la blikket hvile litt og blunke godt, sier optometrist Cathrine Saastad.
For trolig har vi aldri tidligere sittet mer foran skjermen.
Mange jobber på hjemmekontor, og mye av kontakten med utenomverdenen består av videomøter.
Og siden livet leves for det meste hjemme, er det lett å ty til nyheter og underholdning på nettbrett eller tv om kvelden.
Optometrist Cathrine Saastad sier øynene ikke er konstruert for å jobbe nært mot skjerm over lang tid.
Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRKØyet får i det hele tatt lite hvile, og timevis foran skjerm kan føre til overbelastning.
– Ja, det kan faktisk det, men grensa er invidividuell. Har en en robust synsfunksjon og alt fungerer normalt, kan en sitte i lang tid og ikke få symptomer, mens andre kan få plager etter ganske kort tid.
Åpner igjen for synsundersøkelser
Denne uka åpner optikerbransjen gradvis opp igjen med synsundersøkelser som før, med enkle forholdsregler.
Hos Saastad Syn i Porsgrunn er allerede en del folk på liste.
– En skal ikke se bort fra at flere nå har større utfordringer med synet enn før vi begynte å sitte foran skjerm, sier Cathrine Saastad.
Verre på hjemmekontor
Både enkeltpersoner og større bedriftshelsetjenester har den siste tiden tatt kontakt med Norges Optikerforbund fordi de sliter med synet på hjemmekontoret.
– Kontoret på arbeidsplassen er ofte bedre tilrettelagt for langvarig dataarbeid enn kjøkkenbenken eller stuebordet. Avstanden mellom øynene og skjermen blir annerledes på hjemmekontoret, og da må synet jobbe på en annen måte, sier generalsekretær og fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.
Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund sier mange sliter med synet på hjemmekontor.
Foto: Norges OptikerforbundHan sier det nok er ganske mange som har slitt på hjemmekontoret, og som ikke har følt at synet er som det burde være for å gjøre en god jobb.
Spesielt de fra 45 år og oppover sliter med å få databrillene til å fungere godt nok.
Men i kriser må selv spesialister ty til nødløsninger.
– Sjøl måtte jeg bite i det sure eplet og kjøpe ferdigbriller for å få det til å fungere på hjemmekontor – og det har sikkert tusen andre også gjort. Det er bedre enn ingenting, men ikke godt nok.
Hvil øynene ute
Foran dataskjermen kan vi blunke så sjelden som fem ganger i minuttet, viser forskning. Vanligvis blunker vi fire-fem ganger oftere for å holde øynene fuktige.
Men går vi ut, gir vi både øyne og hjerne hvile.
– Da bruker vi øynene på mye lengre avstand enn når vi er inne, og vi får frisk luft. Foran skjermen er det inntrykk hele tida både for øynene og hjernen, sier Cathrine Saastad.
Kanskje gjør en liten runde i naturen at du er klar for en ny økt foran skjermen.
Foto: Anette Torjusen