Hopp til innhold

Politimesterne ønsker færre politidistrikt

Tiden er moden for en endring i norsk politi, mener politimesteren i Telemark. Og etter at politiet har sagt sin mening om politianalysen, kan det se ut som om flere er enige med henne.

Politidistrikt forslag

Se hva ditt politidistrikt mener om fremtidens struktur av politidistriktene lenger ned i saken.

Foto: NRK

Alle politidistriktene i Norge har nå svart politidirektoratet om hva de mener skal til for å møte fremtidens utfordringer.

I juni i år presenterte politianalyseutvalget en rapport som konkluderer med at det er for mange og for dårlig bemannede politidistrikt i Norge. Utvalget foreslår å redusere antall politidistrikt fra 27 til 6.

De får støtte av de fleste politimesterne i landet, men det er uenighet om seks distrikt er nok.

Utvalget tar for seg tre modeller:

  • Fylkesmodellen (18 distrikt)
  • Mellommodellen (10 distrikt)
  • Regionsmodellen (6 distrikt)

Politidistriktene fikk i oppgave å komme med en tilbakemelding på dette. Her kan du lese utdrag av tilbakemeldingene fra hele landet.

Les også:

Nok med seks?

Agder, Follo, Telemark og Asker og Bærum politidistrikt er enige i at det må etableres færre og mer robuste politidistrikt i Norge, men de er i tvil om at kun seks distrikt er den beste løsningen.

– Vi stiller spørsmål om regionsmodellen, altså seks politidistrikt, medfører at «Politidistrikt sør» vil strekke seg over et for stort geografisk område. Den største utfordringen anser vi å gjelde distriktets beredskap og ledelse på operasjonelt nivå, skriver politimesteren i Agder Kirsten Lindeberg i sin rapport.

Follo politidistrikt mener at en fremtidig struktur med seks til ti politidistrikt bør ta utgangspunkt i de store byene.

– Vi skulle også gjerne sett at Politianalysen gikk noe dypere i å drøfte riktig størrelse på et politidistrikt. Det er erfaringer i politiet som går i retning av at store distrikt og driftsenheter også har sine ulemper, skriver de i sitt svar.

Politimesteren i Telemark Rita Kilvær ønsker også endringer fordi hun mener at dagens politi ikke er i stand til å møte samtidas utfordringer og samfunnets forventninger på en best mulig måte. Tiden er moden for endring i norsk politi, mener hun.

– Antall politidistrikt bør ligge ned mot utvalgets hovedanbefaling, men dog med forbehold om mulighet for endringer i grensedragningene i politianalysens forslag. Vi ser derfor at en større region er mer naturlig i retning av Vestfold, Buskerud og Asker og Bærum, enn mot Agder, skriver Kilvær.

– Nok med seks distrikt

Politimester i Telemark, Rita Kilvær.

Politimester i Telemark Rita Kilvær går i sitt høringssvar inn for å redusere tallet på politidistrikt og tallet på lensmannskontorer i Telemark.

Foto: Eirik Haugen / NRK
Politidistrikt.

Regionsmodellen ser slik ut.

Foto: Politianalysen (NOU 2013:9)

Av politidistriktene som går klarere ut i å si at det holder med seks politidistrikt, finner vi Sør-Trøndelag, Gudbrandsdal, Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Hedmark, Helgeland, Hordaland, Vestoppland, Midtre Hålogaland og Nord-Trøndelag politidistrikt.

– Vi er enige i at de andre modellene ikke tilfredsstiller kriteriene for robusthet i tilstrekkelig grad, skriver politimesteren i Gudbrandsdal Arne Hammersmark. Mens politimesteren i Haugaland og Sunnhordland, Trond Sekkingstad, sier:

– For oss vil regionsmodellen med ett stort distrikt på Vestlandet, være det mest hensiktsmessige av de forslagene som nå er lagt frem.

Les også:

Helgeland politidistrikt mener at politiet i Norge bør organiseres i en regionmodell – med seks politidistrikt. Men de mener at grensen mellom politiregion Nord og politiregion Midt bør gå på Saltfjellet.

– Helgeland bør således tilhøre region Midt, og ikke, som foreslått i politianalysen, region Nord, skriver politimester Håvard Fjærli.

Politimesteren i Hordaland understreker at en endring i strukturen alene, ikke er et egnet virkemiddel for å etablere et mer effektivt politi som ivaretar sine oppgaver med god kvalitet.

Elisabeth Kaas i Midtre Hålogaland politidistrikt mener at regionsmodellen, med noen forbehold, vil være hensiktsmessig. Les hensynene Kaas mener eventuelt må tas her.

Vil ikke si noe om antall

Vestfold, Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Østfold og Troms er som de andre enige i at det er behov for en reduksjon av antall distrikter, men de har ikke konkludert med hvilken modell som bør velges.

– Det er vanskelig å være sikker på det før det er besluttet hva som skal inngå i politiets oppgaveportefølje, skriver Østfold politidistrikt.

I Troms syns de det er vanskelig å komme med et konkret svar.

– Selv om analysen bygger på en grundig analyse av politiet slik vi i dag er organisert og leverer, er det en grunnleggende forutsetning som mangler. Det er ikke gjort noen drøftelse av politiets rolle i samfunnet. Dette gjør det etter vår mening noe vanskelig å svare på en del av de andre spørsmålene som reises i analysen. Det er vanskelig å si hva som er optimalt antall politidistrikt på landsbasis.

– Vi er imidlertid overbeviste om at antall politidistrikt må reduseres betydelig for å sikre robuste distrikt og et velfungerende topplederteam. De store avstandene er derimot et godt argument for minst to distrikt i landsdelen. En fylkesmodell vil neppe gi bærekraftige politidistrikt og vil passe dårlig inn i det som ellers skjer i landet.

I Vestfold er ønsket om å redusere antall politidistrikt stort. Politimesteren syns det er vanskelig å gi et klart svar, men heller tydelig mot regionsmodellen.

Støtter mellommodellen

Nordre Buskerud, Søndre Buskerud, Rogaland og Salten politidistrikt støtter alle mellomodellen.

Hans Vik i Rogaland ønsker ikke å bli en del av region Vest, og mener at de vil være robuste nok dersom de slås sammen med Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

– Etter mellommodellen vil Rogaland være robust selv etter analysens anbefalinger, skriver Vik.

Les også:

Salten politidistrikt mener at to politidistrikter i nord vil være best; ett i Nordland, og ett i Troms- og Finnmark.

Søndre Buskerud politidistrikt sier at det for dem vil være naturlig å slå sammen Agder-fylkene med Rogaland enn med Vestfold, Telemark og Buskerud.

Konklusjonen deres er som følger: Vi mener at den geografiske størrelsen på region Sør i regionsmodellen er svært ambisiøs. For vårt politidistrikt er region Sørøst i mellommodellen beste alternativ.

Fylkesmodellen i Sogn og Fjordane

Sogn og Fjordane er alene om å ønske seg fylkesmodellen (18 distrikt).

– Etter en grundig vurdering er vi kommet frem til at publikum i Sogn og Fjordane er best tjent med en fylkesmodell. Dersom det ikke blir en fylkesmodell, vil vi støtte en mellommodell, står det i deres svar.

Oslo kommer med alternativer

Oslo politidistrikt slutter seg til hovedanbefalingene i Politianalysen, men de mener at arbeidet med å etablere nye regioner i større grad må ta hensyn til demografi, geografi og kriminalitet enn det som kommer frem.

Politidistriktet opplyser at de ser visse utfordringer knyttet både til regionsmodellen og mellommodellen, og kommer derfor med en alternativ modell der en deler landet inn i åtte politidistrikter:

  • Nord (Finnmark, Troms)
  • Nordland
  • Midt (Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal)
  • Vest (Sogn og Fjordane, Hordaland)
  • Sør (Rogaland, Agder-fylkene)
  • Sør-Øst (Buskerud, Vestfold, Telemark)
  • Stor-Oslo (Akershus, Østfold, Oslo)
  • Innland (Oppland, Hedmark)

– Alternativt kan Østfold tas ut av Stor-Oslo og videreføres som eget politidistrikt, skriver politimester Hans Sverre Sjøvold.

Romerike politidistrikts alternativ

Ut fra alternativene i utredningen ønsker Romerike politidistrikt en reduksjon i antall politidistrikt til ti politidistrikt (mellomodellen), hvor Romerike blir en del av politidistrikt Østland.

Men også de kommer med et alternativ:

– Vi ser at det kan tenkes variasjoner over mellomodellen der man ender opp med et antall distrikter mellom seks og ti. Vi tror en samling mellom Follo-, Østfold- og Romerike politidistrikt til politidistrikt Østland vil bli den beste løsningen.

– Mangelfull utredning

Vestfinnmark politidistrikt er enig i at politiets organisasjon og struktur må gjennomgås med tanke på en reduksjon i antall enheter på ulike nivå.

Ut ifra forslagene som skisseres i politianalysen vil de gå inn for å organisere Øst- og Vestfinnmark politidistrikt i et framtidig Finnmark politidistrikt. Men de nevner noen forutsetninger. Les alt her.

Østfinnmark politidistrikt syns politianalyseutvalgets utredning er mangelfull og unyansert. De syns det har vært krevende å komme med et høringssvar til forslaget.

Politidistriktet mener det er et behov for ytterligere utredninger for distriktene i Nord-Norge, samtidig som de ser at det kan være hensiktsmessig at Østfinnmark politidistrikt inngår i et Finnmark politidistrikt.

Sunnmøre politidistrikt har fått utsatt sin høringsfrist.