I denne bygda handles det for 500 millioner til helga

SELJORD (NRK): Skatteetaten vil hindre svart omsetning under landets største salgs- og landbruksmesse og oppfordrer besøkende til å unngå kontantbruk. – Be om kvittering for alle kjøp, sier han.

Dyrskun

LANDETS STØRSTE: Dyrsku'n i Seljord er landets største salgs- og landbruksmesse, med forventet besøkstall på 90.000 mennesker fredag, lørdag og søndag.

Foto: Dyrsku'n Arrangement

Dyrsku'n går av stabelen for 151. gang i Seljord førstkommende helg. Besøkende fra hele landet inntar bygda for å handle alt fra lefser til store landbruksmaskiner.

Yvonne Eilevstjønn

Markedssjef i Dyrsku'n, Yvonne Eilevstjønn, sier de jobber for at alle kjøp og salg skal foregå etter norsk lov.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

750 utstillere og et forventet besøkstall på 90.000 bidrar til at det er enorme summer i omløp.

– Vi regner med en omsetning på en halv milliard kroner. Vi har derfor et stort fokus på at utstillerne følger norsk lov, sier markedssjef Yvonne Eilevstjønn.

Kan ikke garantere noe

Selv om Dyrsku-ledelsen ønsker at arrangementet skal være så «hvitt» som mulig, klarer de ikke å ha kontroll på alt som foregår i hver enkelt bod.

– Vi kan ikke utelukke at det finnes lovbrudd på Dyrsku'n, men vi gjør alt vi kan for å forebygge det, sier Eilevstjønn.

Dyrskuplassen

Titusener av mennesker besøker Dyrsku'n og Seljord første helga i september hvert år.

Foto: Dyrsku'n Arrangement

Ber folk følge med

Skatteetaten sier de følger nøye med på Dyrsku'n og lignende salgsmesser i hele landet.

Senest i forrige uke besøkte de Elvefesten i Drammen, hvor de veiledet arrangementsledelsen og besøkte boder.

Steinar Næs

Steinar Næs i Skatt Sør vil ikke røpe om de skal kontrollere boder under Dyrskuhelga i år.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Vi mener steder hvor det håndteres mye kontanter representerer en risiko for at varer selges svart. Derfor anbefaler vi alle å betale med bankkort eller via betalingstjenester som Vipps, sier avdelingsdirektør i Skatt Sør, Steinar Næs.

Kan bli anmeldt

Skatt Sør vil ikke avsløre om de kommer på kontroll under Dyrskuhelga, men advarer dem som har planer om å droppe momsen til egen fordel.

– Den vanligste reaksjonen er at skatteetaten etterberegner skatt og moms i henhold til det som er avdekket. Det vurderes alltid om det skal ilegges tilleggsskatt eller om forholdet skal anmeldes til politiet, sier Næs.