Olje lekker fra en sjøkabel i Oslofjorden

Statnetts sjøkabel har blitt ødelagt i natt og det lekker olje. Statnett vet ikke hvor lekkasjen er.

Brannvesenet undersøker om olje har lekket i sjøen

Brannvesenet har gått langs land og sett etter olje, men har ikke funnet noe.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Kabelen ble skadet av ankeret til et skip søndag morgen. Statnett antar at skipet kom i drift da det lå utenfor Slagentangen i Tønsberg, skriver de i en pressemelding.

I den 13 kilometer lange strømkabelen over Oslofjorden brukes olje som isolasjon. Det er noe av denne oljen som har lekket ut, opplyser Vestfold interkommunale brannvesen.

Kan skade natur

Statnett ser alvorlig på lekkasjen. Kabelen går sør for Åsgårdstrand til Evje sør for Moss.

– Det vil lekke inntil 3800 liter olje det første døgnet. Deretter vil lekkasjen avta til kabelen er reparert, sier pressevakt Berit Erdal i Statnett.

Mengden olje kan gjøre skade, sier miljøvernsjef Elisabeth Rui hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark. Hun vet ikke nå hvor stort skadeomfanget er.

Frykter fugler blir tilgriset av olje

Rui har ikke fått melding om skadet sjøfugl eller at strender er forurenset av olje.

– Det verste scenarioet er at det treffer viktige fugleområder. Vi vet at deler av fugletrekket har startet, men vet ikke hvor mange som befinner seg på fuglefredingsområdene i sjøen, sier Rui.

I området er blant annet Buvika og Rødskjær i Horten naturreservater.

Leter etter bruddet

Statnett vet ikke hvor bruddet er. De skulle undersøke med en fjernstyrt undervannsfarkost i dag, men det ble ikke noe av på grunn av grov sjø.

– Vi gjør nytt forsøk i morgen, sier Erdal.

Brannvesenet har lett etter olje

Vestfold interkommunale brannvesen har gått langs land og sett etter olje fra Slagentangen til Kystverkets lokaler i Horten to ganger denne søndagen, men ikke sett noe.

Andre befaring var ferdig like før klokka 16.20, forteller vakthavende brannsjef Einar Flogeland. Han sier vakta på Bastøya også har sett etter olje rundt øya.

Ønsker tips

Sørøst 110-sentralen ble varslet om hendelsen av Kystverkets beredskapsvakt i Horten kokka 05.28 søndag morgen. Skipstrafikk i området og turgåere er bedt om å holde utkikk etter eventuell olje på sjøen.

Vaktleder Frode Johannessen hos Øst 110-sentral sa ved 17.35-tiden søndag at oljen kan drive inn mot Jeløya ved Moss med dagens vindforhold.

Hvis lekkasjen varer i fem døgn, vil totalt 5800 liter olje ha havnet i sjøen, opplyser Statnett.