Hopp til innhold

Økende problem med tagging

Forrige uke tok politiet flere gutter i alderen 14-19 år for tagging i Tønsberg sentrum.

Tagget togsett
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Det siste året har det vært en stor økning i antall saker som omhandler denne type hærverk. De fleste tilfellene med tagging i Vestfold, finner sted i Tønsberg.

Svært uheldig

Politiet i Vestfold har behandlet 179 saker som omhandler tagging i perioden 2. april 2006 til 2. april i år. Det er en økning på 68 tilfeller sammenlignet med forrige periode.
Politiinspektør i Vestfold politidistrikt, Ole Bjørn Sakrisvold ser på denne utviklingen som svært uheldig.
- Dette rammer jo en masse mennesker så det er klart dette ikke er bra. Men vi har også gjort mye med det. Mange av de sakene jeg referer til er allerede oppklart ved at vi får tatt noen. Og flere av dem som er tatt er tilknyttet flere hendelser som dermed også blir løst.

Vil ha slutt på tagging

Politiet fortsetter For å lettere få oversikt over hvem som tagger, tar politiet rutinemessig bilder av dem som blir tatt.

- På den måten får mulighet til å sjekke opp bildene med seinere pågripelser, og dermed korte ned etterforskninga, sier Sakrisvold.

Straffbart

Politi-inspektør Ole Bjørn Sakrisvold.
Foto: John-André Samuelsen. / NRK

Straffen for tagging er varierende. Man kan idømmes fengsel i opptill tre år for alvorlige tilfeller. Men Sakrisvold mener det er erstatningskravene som er det mest problematiske for unge mennesker. I tillegg til erstatningskravene bruker politiet i mange tilfeller andre alternativer enn fengsel.

- Som for eksempel å pålegge ungdommene samfunsstraff som foreksempel å vaske hele sommerferien. Vi trenger preventive straffer slik at folk tenker seg om før de tagger neste gang.

Politiet mener erstatningskrav muligens er det mest effektive middelet for å få bukt med taggingen.

- Et krav på opptil flere hundre tusen kroner er ikke noe særlig å ha med seg når en kommer i etableringsfasen og tagge- og saggeperioden er tilbakelagt stadium, sier Sakrisvold.