Hopp til innhold

Må sy ut vikingkostymene fordi barna er for tjukke

Vestfoldmuseene slår alarm om økende overvekt blant skoleelever. For første gang må de ansatte nå sette seg ned å sy ut vikingkostymer slik at alle 6. klassinger skal passe inn.

Tykke vikingbarn

Barns helse er i ferd med å endres til det negative, mener Lena Fahre.

Foto: Camilla Bolling Frengen / NRK

Hvert år siden 2003 har alle 6.klassinger i Vestfold fått lov å være "vikinger for en dag" ved Midgard historisk senter i Borre.

Lena Fahre.

Avdelingsdirektør i Vestfoldmuseene Lena Fahre ser en negativ utvikling i barns helse.

Foto: Camilla Bolling Frengen / NRK

Og for at alle barna skal få lov å se ordentlige ut og føle seg bra i sine utdelte vikingkostymer, så er symaskinen flittig i bruk om dagen.

– Vi ser når draktene er så trange å få på så er det et problem, fordi det er vondt og vanskelig. Vi ser at barns helse er i ferd med å endres til det negative, sier Lena Fahre til NRK.no.

Hun er avdelingsdirektør i Vestfoldmuseene, og er en av mange som roper varsko om en vektøkning blant barn som tilsynelatende er ute av kontroll.

Befolkningsundersøkelser bekrefter at én av fem unger er overvektige i Norge i dag. Og det er, per i dag, ikke lett å få hjelp for en 11-12-årig 6.klassing som allerede har rukket å bli tykk.

– Det er veldig vanskelig når barna har nådd puberteten. Det er nesten synd og si det, men det er en dårlig prognose for de barna. Det er veldig vanskelig å jobbe med dem når de allerede har fått noen vaner som har satt seg, og de vanene er vanskelig å endre på. Det sier førstelektor Eyvin Bjørnstad som starter opp den helt nye studieretningen "Overvekt hos barn og unge" ved Høgskolen i Vestfold fra høsten av.

– Behøver dyktige fagpersoner

Syr om vikingdrakter

Kostymene til barna som får være 'viking for en dag' blir nå sydd ut.

Foto: Camilla Bolling Frengen / NRK

12-åringen Iver Almquist er allerede overvektig. Ingen på Ivers skole tok opp med foreldrene hans at det kanskje var fare på ferde med vekten hans, som plutselig føk i været.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Iver Almquist.

Iver Almquist forteller at han har blitt kalt 'fleskeberg'.

Foto: Per Foss / NRK

– Det må en dyktig fagperson til for å få til den gode samtalen med foreldre rundt barns overvekt. Mange foreldre bagatelliserer det med at det er en ting som sannsynligvis går over, sier faren til Iver, Erlend Almquist til NRK.no.

– Kan gi sykdommer

Erlend Almquist.

Erlend Almquist syns mange foreldre bagatelliserer barnas overvekt.

Foto: Per Foss / NRK

Nå skal kommunepersonell fra hele landet drilles i å ta opp overvektsproblematikk med foreldre på et tidlig tidspunkt, og tilby den riktige oppfølgingen til hver enkelt. Men her snakker vi hovedsaklig barnehagebarn.

Det var faren til Iver, Erlend Almquist, som til slutt tok sønnen til fastlegen, og en periode med laber oppfølging fra kommunen fulgte.

– Helsesøster sa til meg at problemet til Iver er at han ikke har noe problem med det. Det er ingen sykdom sånn sett, men det kan gi sykdommer, sier han.

Ved en ren tilfeldighet kom faren så over prosjektet «Family», tilknyttet Sykehuset i Vestfold og senteret for sykelig overvekt. Her får familier som strever med overvekt tilbud om både livsstil-skole og flere andre sosiale aktiviteter.

Iver og Erlend Almquist fortsetter sin stille kamp mot kiloene i hverdagen, etter to år i family-prosjektet.

– Det hadde kanskje vært enklere å hjelpe Iver med vekten om han var yngre, men om de har foreldrene på laget og i tillegg lærerne, så fins det fortsatt håp, mener høyskolelektor Marthe Bottolf Fevang.

Ferske retningslinjer

Helsedirektoratets helt ferske retningslinjer for kommune-Norge er krystallklare; «Fedme i befolkningen skal forebygges og fokus må nå flyttes fra skam til mestring. Kampen mot fedme som global epidemi krever like bred og tung innsats som den mot røyking».

Ernæringsfysiolog og førstelektor Eyvin Bjørnstad sliter likevel fortsatt med å overbevise kommunene om at oppgaven må gripes fatt i på en systematisk måte. Studieretningen "Overvekt hos barn og unge" har fortsatt mange ledige plasser.

– Hvordan kan det ha seg at en 12-åring har fått lov til å utvikle overvekt uten at barnehage, skole, helsesøster eller fastlege har grepet inn og gitt et tilbud, undrer Bjørnstad.

Eyvin Bjørnstad.

Eyvin Bjørnstad syns det er rart at barn for bli overvektige uten at noen griper inn.

Foto: Per Foss / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark