Hopp til innhold

Supporter: – Fotballen reddet meg

SKIEN (NRK): Han ble født med abstinenser, og drakk alkohol for første gang da han var åtte år. I 30 år var han ruset, men Emil Sølyst fant veien ut av misbruket.

Emil Sølyst.

Emil Sølyst er talsmann og forsanger i Oddrane. I 30 år var han rusavhengig.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Emil Sølyst er forsanger og talsmann for fotballklubben Odds supportere, Oddrane. Du har sikkert sett ham i bar overkropp, ofte midt foran kamera når Odd scorer mål i Skien.

– Det er en krevende og viktig jobb å være forsanger, mange tror vi bare brøler, men det krever sin mann, smiler Sølyst.

Den nesten to meter høye fotballsupporteren sitter i en kontorstol foran en datamaskin. Han er trygg, selvsikker og klinkende edru.

Emil Sølyst

Emil Sølyst på jobb hos A-larm. Han jobber med rusavhengige og deler av sin kunnskap fra et langt liv med rus.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Begynte tidlig

– Jeg er født inn i et sant helvete. Jeg skulle vært død for lenge siden. Da jeg var tre måneder, truet faren min med å drepe meg. Jeg ble ikke drept, barnevernet tok meg. Jeg ble født med abstinenser.

Allerede da Emil Sølyst var åtte år gammel drakk han alkohol. Han stjal vodka fra søsteren. Bare noen få år senere gjorde han sine første erfaringer med narkotika.

– Første gang jeg prøvde, så tenkte jeg; jeg er hjemme. Da skjønte jeg at jeg kom til å bli narkoman.

Emil Sølyst, tidligere rusmisbruker

Han fikk rett. Han brukte narkotika og alkohol i omkring 30 år.

– Rus er fantastisk

Han ser tilbake på et liv med mye galskap. Han er helt klar når han får spørsmål om livet som rusmisbruker.

– Ja, det var moro. Rus var fantastisk, sier Sølyst.

Han har lært mye. Nå deler han av kunnskapen sin ved å jobbe hos A-larm. Der møter han rusavhengige som ønsker å gjøre det han har gjort, å komme seg bort fra rusen.

Emil Sølyst

– Rus er fantastisk, det er det som gjør det så farlig, sier Emil Sølyst.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Rus gir en nydelig følelse, det er det som gjør det så farlig. Jeg pleier å spørre folk som kommer hit om hva de selv tenker. Så forsøker jeg å finne ut hvilke håp og drømmer de har. Ofte vet de ikke hva de vil, jeg kjenner meg igjen i det. Selv hadde jeg tenkt å dø da jeg var 30 år.

Reddet av fotballen

Det er snart 10 år siden han bestemte seg for å slutte med rus. Han tok beslutningen selv, etter å ha møtt en yngre rusmiddelmisbruker.

– Jeg så meg selv i ham. Jeg fikk ham til å legge seg inn på avrusning. Selv tok jeg tak på egen hånd. Det var beintøft. Jeg er litt sær, og det tror jeg har hjulpet meg. Jeg tenkte at det må være noe mer enn dette.

Han fortsatte å gå på fotballkamper. Interessen for fotball, og spesielt Odd har hele tiden vært sterk. Han fant fellesskap og et slags fristed.

– Jeg oppdaget at jeg hadde et miljø. Her var det vanlig folk. Mange rusmisbrukere har ikke et slikt miljø når de forsøker å slutte, eller komme seg bort fra rusen. Jeg fikk trøst og støtte da jeg valgte å være åpen. Det er helt klart at fotballen og Odd reddet livet mitt, sier supporteren.

– Må ønske en endring

Seniorrådgiver og psykologspesialist hos rusbehandlingsinstitusjonen Borgestadklinikken, Ingjerd Meen Lorvik, tror fotballen kan ha reddet livet til Sølyst. Hun peker på flere elementer som er viktig for folk som skal slutte med rus.

Ingjerd Meen Lorvik

Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken sier folk som vil slutte med rus først må erkjenne at de har et problem.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Først er det viktig å innrømme at du har et problem. Dernest må du ønske en endring for seg selv. Også må du eventuelt søke hjelp, sier Meen Lorvik.

Det å engasjere seg i noe annet, og oppsøke andre miljøer er en god plan ifølge psykologspesialisten.

– Du må gi opp å regulere følelseslivet med alkohol, sier Ingjerd Meen Lorvik.

– Det er helt konge

Etter at han sluttet med rus har livet forandret seg. Han nyter å være rusfri.

– Det er ikke kjedelig, er du gal, det er helt konge. Jeg har svigerforeldre, det har jeg aldri hatt, smiler han.

Emil Sølyst har giftet seg og fått barn. Han giftet seg selvsagt på Odd stadion. I pausen i kampen mellom Odd og Sandnes Ulf, 16. mai 2012.

bryllupsbilde

Emil Sølyst og kona Jeanett Tellefsen giftet seg i pausen på kampen mellom Odd og Sandnes Ulf i 2012.

Foto: privat

Han har også fått en datter, Emma Amalie. Hennes vei til verden ble strabasiøs, og vanskelig.

Emil og kona, Jeanett ventet egentlig tvillinger, men en spesiell situasjon oppsto «Tvilling til tvilling transfusjonssyndrom» noe som betyr at det ene fosteret ikke fikk næring. De måtte til København og operere.

– Selvsagt en grusom situasjon. Men jeg risikerte og miste dem alle, dermed måtte vi gjøre det vi gjorde, sier Sølyst om den dramatiske situasjonen.

Nå reiser han seg og peker mot døra.

– Nå må jeg ha meg en røyk, sier han.

Vil ikke ha alkohol på stadion

Den siste uka har vært preget av diskusjon. Fotballklubben til Emil Sølyst, Odd, ønsker å servere øl på en del av tribunen. Det innebærer at klubben ønsker å servere øl også utenfor VIP-området der det serveres alkohol i dag. Det har fått ham til å reagere.

Emil Sølyst og datteren Emma Amalie

Emil Sølyst med datteren Emma Amalie.

Foto: privat

– Trenger vi virkelig alkohol på Odd sine kamper? Da synes jeg vi er totalt ute og kjører, sier Sølyst.

Han er sterkt kritisk og har ikke lagt skjul på det. Mange reagerer på at han er så tydelig, og negativ til dette.

– Ja, jeg har fått kritikk. Folk liker ikke at jeg, som profilert Odd-supporter og talsmann for Oddrane, tar et slikt standpunkt. Likevel mener jeg at jeg må få lov til å uttale meg som privatperson. Jeg har vært tydelig på at det er privatpersonen Emil som snakker i denne saken.

– Jeg er redd dette kan skade omdømme til Odd, sier Sølyst.

Mange, både privatpersoner og andre, støtter den tidligere rusmisbrukeren i hans syn. Rusbehandlingsklinikken Borgestadklinikken hadde planlagt å sponse Odd i flere kamper i løpet av sesongen. Nå trekker de planene.

– Vi beklager på vegne av barn og unge i Telemark at Odd ser seg nødt til å servere alkohol på de nye plassene for å kunne skape gode sosiale arenaer, sier direktør Ellen Sofie Øvrum.

Rusfri resten av livet

For Emil selv vil ikke alkoholserveringen ha noen innvirkning. Han har tatt sitt standpunkt og lever fint med det. Han lar seg ikke friste.

– Nei, jeg føler meg veldig trygg. Jeg har tatt mitt valg. Jeg har så mye fint i livet mitt nå som jeg ikke tør å risikere.

Han går bort på kjøkkenbenken og heller kaffen over på en tv-kanne. Snart kommer det folk som trenger noen å snakke med.

– En tur på fylla blir aldri så morsom at det er verdt å ofre familien for, det bør folk tenke på.

Emil Sølyst, tidligere rusmisbruker