OBS-varsel for flere fylker

– Når det er så tørt som nå, skal det nesten ingenting til før det tar fyr, sier Anne Rygh Pedersen i DSB.

Skogbrannhelikopteret

Skogbrannhelikopteret på Torp ble satt i fast beredskap for sesongen fredag 15. april.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Meteorologisk institutt varsler lokalt stor gress- og lyngbrannfare i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Trøndelag, samt økende gress- og lyngbrannfare østafjells.

Varselet gjelder til det kommer nedbør av betydning.

Det meldes også om økende skogbrannfare i Sør-Norge, viser skogbrannindeksen fra Meteorologisk institutt.

  • Se varselet for ditt fylke her

– Ta ansvar

Avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Anne Rygh Pedersen, oppfordrer folk til å være på vakt.

– Det er veldig viktig at folk selv tar ansvar når de ferdes i skog og utmark. Når det er så tørt som nå, skal det nesten ingenting til før det tar fyr, sier hun og minner om bålforbudet mellom 15. april og 15. september.

Hun ber deg melde raskt ifra om du ser et tilløp til en brann.

– Da er det veldig viktig å ringe 110 med én gang.

Brannvaktflyet fulgte med på hyttebrann på Verjø.

GOD OVERSIKT: Det begynte å brenne i en hytte på Verjø mellom Stokke og Nøtterøy sommeren for to år siden. Brannvaktflyet fulgte brannen fra lufta. På lørdag skal flyet igjen opp i lufta.

Foto: Egil Rønning, Sandefjord Flyklubb

Følger med fra lufta

Skogbrannhelikopteret på Torp ble satt i fast beredskap i april, og til helgen skal skogbrannflyet i Vestfold opp i lufta for å speide etter brann.

Også beredskapsleder Jan Olav Vagle i Larvik brannvesen ber folk være forsiktige.

– Det er ikke så tørt langt ned i skogbunden, men kvist og løv fra fjoråret som ligger på overflaten, er tørt nå. Det gjør faren ganske stor, og folk må være veldig forsiktige. Spesielt i pinsehelgen, sier han og fortsetter:

– Da er gjerne mange på hytta og gjør alt klart for sommeren. Da kan det friste å brenne opp gammel kvist og løv i hagen, eller tenne opp et bål til pølse-lunsjen, men følg bålforbudet, sier han og ber folk også være forsiktige med hvor de stumper røyken.