Hopp til innhold

Nytt parti skal rekruttere morsomme politikere

Hans Lysglimt Johansen er lei av tørrpinner i politikken, og krever at personene som rekrutteres til det nye partiet Alliansen Norge ut av EØS må være morsomme og smarte.

Hans Lysglimt Johansen smiler bredt

Hans Jørgen Lysglimt Johansen ønsker folkeavstemning om Norges EØS-medlemskap.

Foto: NRK

– De må tørre å by litt på seg selv. Er det noen på Stortinget som gjør det i dag?

Lederen av interimsstyret i Alliansen Norge ut av EØS sier at han er på jakt etter festlige folk til den nye organisasjonen. Morsomme og smarte mennesker.

Former UKIP leader Nigel Farage

Forbilde nummer 1: Nigel Farage.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Én eneste sak

Partiet skal presentere seg selv i Porsgrunn torsdag kveld, men Lysglimt Johansen sier at det ikke blir noe partiprogram. Partiet skal bare jobbe for én sak:

– En folkeavstemning om Norges EØS-medlemskap.

Lysglimt Johansen mener det finnes EØS-motstandere i alle partier, og han vil gjerne rekruttere tverrpolitisk.

– Alle som er skeptiske er velkommen hos oss, sier Lysglimt Johansen. Han sammenligner det som gjøres i det nye partiet med Brexit-kampanjen i Storbritannia.

– Vanskelig å sammenligne med Brexit

Jeg tror åpenbart at Hans Lysglimt Johansen vil surfe på det han oppfatter som en stemningsbølge i mange land, en protest mot etablerte institusjoner og det etablerte partisystemet.

Magnus Takvam / NRK
Magnus Takvam

Magnus Takvam i NRK sier han ikke skal dømme det nye partiet nord og ned før det er etablert.

Foto: NRK

Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam synes det er å ta i å sammenligne ideen til dette partiet med det som skjedde i Storbritannia med Brexit, blant annet fordi folkeavstemningen om britenes EU-medlemskap kom fra De konservative, som satt i regjering.

– Dette nye partiet har bare som sak å få til en folkeavstemning om EØS, så dimensjonene er litt forskjellige, sier Takvam.

Han mener at det går an å bruke andre adjektiver enn «smarte og morsomme» om for eksempel Nigel Farage og Donald Trump.

– Jeg vil si de er typiske for en del karismatiske politikere som leder parti med populistisk profil. Det viktige er vel kanskje hva disse personene står for, selv om alle vil ønske velkommen litt mer utradisjonelle og folkelige politikere.

– Men jeg skal ikke dømme dette partiet nord og ned før det er etablert, og de har en inngang til politikken fra det man tenker på som en vanlig parti, sier Takvam.

Donald Trump

Forbilde nummer 2: Donald Trump.

Foto: Matt York / AP

Må ha 5000 underskrifter

Lysglimt Johansen leter ikke bare etter personer til partiorganisasjonen. Partiet må også finne et nytt lokale for møtet i Porsgrunn.

I utgangspunktet skulle partiet presentere seg etterkant av en debatt om sikkerhetspolitikk i kulturhuset Ælvespeilet, der Lysglimt Johansen var en av deltagerne.

Nå er det klart at flere av de inviterte debattdeltagerne ikke stiller, og debattlederen trakk seg da han fikk høre om partipresentasjonen i etterkant. Ælvespeilet har derfor avlyst debattmøtet.

Lysglimt Johansen er innstilt på å finne et annet lokale og gjennomføre presentasjonen av partiet som planlagt. Det haster for Alliansen Norge ut av EØS å komme på banen.

Ifølge partiet skal man samle 5000 underskrifter om partidannelse innen nyttår, slik at man kan etablere partiet formelt og stille til valg i 2017.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark