Nye Sandefjord kommune får 70 millioner

Nå kommer det lovede tilskuddet til de tre «gifteklare» Vestfold-kommunene.

Kommunevåpnene til de tre kommunene.

SLÅR SEG SAMMEN: Når Sandefjord, Andebu og Stokke blir ett i januar neste år, har de til sammen fått 70 millioner fra regjeringen.

Foto: Bildemontasje/NRK

Tirsdag formiddag legges det reviderte statsbudsjettet (RNB) frem. Der er det klart at Sandefjord, Andebu og Stokke får 40 millioner kroner til å dekke utgifter de har i forbindelse med sammenslåingen. I tillegg får de tre kommunene ytterligere 30 millioner kroner når de er blitt en storkommune, 1. januar 2017.

Jan Tore Sanner

FORNØYD: Jan Tore Sanner er godt fornøyd med de tre Vestfold-kommunene som har kommet så langt i prosessen med å slå seg sammen.

Foto: Silje Kolaas

– Dette er et betydelig beløp. Det er ment både som en reformgave, men også for at kommunene skal få en smidig overgang fra tre til en, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Fornøyd ordfører

Enn så lenge er det ingen som vet hvor mye de tre kommunene vil bruke på sammenslåingen, men når kommunaldepartementet har beregnet hva kommunene skal få har de sett på hva tidligere sammenslåinger har kostet og har i tillegg laget et nytt, og enklere system for beregningen.

– Nå har vi etablert et forutsigbart og godt system, hvor det er antall kommuner og antall innbyggere som er grunnlaget for beregningen av ny støtte. Dette blir altså til sammen 70 millioner for nye Sandefjord kommune sin del, sier kommunalministeren.

Ordfører i Stokke kommune, Erlend Larsen.

Erlend Larsen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ordfører i Stokke, Erlend Larsen, forventer ikke å løse verdensproblemer med pengene, men er godt fornøyd med beløpet.

– 70 millioner er et bra beløp det. Det er et beløp som jeg tror kommer til å mer enn dekke kostnadene vi har med sammenslåingen.

Etterspurte ordførere

De tre kommunene får i tillegg 200 000 kroner hver fra departementet. Dette får de fordi de er etterspurte. Kommuner over hele Norge vil høre hvordan de har gjort det. Og dermed får de litt ekstra for å kunne reise rundt, forklarer Sanner.

– Mange ser til SAS-kommunene, og den gode dialogen og prosessen de har hatt. Mange ønsker å lære av dem, sier han.

For Stokke-ordfører Erlend Larsen er de ekstra pengene først og fremst en anerkjennelse for den jobben de har gjort.

– Departementet setter pris på at Bjarne Sommerstad, Bjørn Ole Gleditsch og jeg reiser mye rundt. Og vi er glade for anerkjennelsen, sier Larsen.