Hopp til innhold

Ny vaksine mot svineinfluensa

En universal vaksine mot influensa skal hindre smitte fra svin, fugl og hest.

Sprøyte

Illustrasjonsfoto.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Om få år kan en helt ny influensavaksine være på markedet. Bionor Immuno i Skien har komponert en vaksine som skal hindre influensasmitte fra svin, fugl og hest. Vaksinen blir annerledes enn dagens vaksiner, og skal beskytte mot smitte av fremtidige influensavirus.

- Vaksinen omfatter det som er fellesnevneren for influensa, forklarer administrerende direktør Birger Sørensen.

Les: WHO: Smittefare over hele verden

Les: 13.000 kan i verste fall dø

Forebyggende vaksine

I flere år har Bionor Immuno i Skien jobbet for å lage en helt ny type influensavaksine. Den skal forebygge influensa som smittes fra svin, fugl og hest, og man skal kunne ta den før viruset kommer.

Sørensen sier at den ikke blir som andre vaksiner, men at den heller kan sammenlignes med den gamle BCG-vaksinen.

- Du legger vaksinen i hudet slik du gjør med BCG-vaksinen. Så får du stimulert t-cellen til å gjenkjenne viruset, forklarer han.

Les også: Toåring undersøkes i Vestfold

- Nesten alltid for sent

Mens medisinene som finnes i dag, som Tamiflu og Relenza, blir tatt etter at man har blitt syk av viruset, skal den nye influensavaksinen sørge for at man ikke blir smittet. Målet med vaksinen er å hindre store globale influensaepidemier, såkalte pandemier.

- Lager man en fellesnevner for influensa, kan man lage den på forhånd, altså før man får en pandemi, for den dagen det er alarm er du nesten alltid for sent ute, sier Sørensen.