Hopp til innhold

Ny vaksine mot borreliose

Nå kan du vaksinere hunden din slik at den ikke får borreliose, selv om flåtten skulle bite seg fast.

dyrlegebesøk

Matfar Rune Mathisen har tatt med åtte år gamle Zorro til dyrlege Niels Højgaard Andersen for å få vaksine mot borreliose

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Dette er en ny vaksine amerikanske forskere har kommet opp med. Det er faktisk den første borreliose-vaksinen som er tilgjengelig her i landet, sier dyrlege ved Skien dyreklinikk Niels Højgaard Andersen.

Vaksinen blei tilgjengelig på seinsommeren i fjor, men siden flåtten da var på vei inn i vinterdvalen, er det er først i år hundeeiere kan få full effekt av å vaksinere kjæledyrene sine.

Les også:

Ny virkemåte

Trilyme

Dette er vaksinen som skal holde hundene friske.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Den nye vaksinen som har fått navnet Trilyme har en annen virkemåte enn andre vaksiner.

– Tradisjonelle vaksiner fungerer ved at man sprøyter et antistoff inn i kroppen, som angriper virus og bakterier som kommer inn i blodet. Denne vaksinen virker slik at borrelia-bakterien ikke kommer inn i kroppen i det hele tatt, sier Andersen.

Han utelukker heller ikke at vaksinen etter hvert kan brukes på mennesker også.

– Mennesker og hunder reagerer relativt likt på borreliose, så jeg tror det er en god mulighet for at vaksinen kan ha god effekt på mennesker også, men dette er ikke jeg ekspert på, sier Andersen.

Billig forsikring

Første gang må vaksinen settes i to omganger, med omtrent en måneds mellomrom. Deretter settes det ei sprøyte årlig.

– De første to vaksinene koster 800 kroner, deretter vil det koste 650 kroner årlig. Hunder kan bli veldig syke av borreliose, så dette er en billig forsikring, sier Andersen.

Han forteller videre at det er dokumentert at mellom 15 og 20 prosent av flåtten i Grenland har borrelia-bakterien i seg, noe som gjør risikoen for smitte stor.

Les også:

vaksine mot borreliose

Cairn Terrieren 'Zorro' står tålmodig og venter på vaksinen.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Supplement til eksisterende tiltak

Andersen understreker at dette ikke er en vaksine mot flått, men en vaksine som virker kun mot borrelia-bakterien. Det er derfor fortsatt viktig å benytte seg av flåtthalsbånd og andre midler som holder flåtten unna.

– Flåtten kan ha andre smittestoffer i seg, så selv om man tar denne vaksinen kan fortsatt flåtten skape problemer, sier Andersen.

Stor oppslutning

Mellom 80 og 90 prosent av kundene til Andersen har valgt å vaksinere hunden sin så langt i år. En av disse er Rune Mathisen fra Skien, som hadde med seg Cairn Terrieren "Zorro" til dyrlegen i dag.

– Vi er mye i skogen med hunden, og har plukka veldig mange flått opp igjennom årene. "Zorro" har heldigvis ikke blitt smittet enda, men jeg vil allikevel vaksinere han for å være på den sikre siden, sier Mathisen.

Etter et lite sprøytestikk og et bjeff var det hele over, og Zorro klar for en borreliose fri sommer.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark