Her er det lov å tenke annerledes

I Fyresdal tenker de annerledes. Med ville ideer prøver de å lokke nye folk til bygda. Nå har fyresdølene fått en rullestolvei som henger ut fra stupbratte fjellsider.

Rullestolstien er et tilbud til alle

HENGENDE GANGVEI: Den nye rullestolstien langs svabergene ut mot Fyresvatn er et tilbud til alle.

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk

I naturområdet Hamaren, et olympisk kortdistanseløp fra kommunesenteret, er det anlagt en utradisjonell aktivitetspark. Her er det turstier, grillplasser, billehotell og en trekledd rullestolvei som henger ut over Fyresvatn. Det er også laget egne sykkelstier for dem som ønsker utfordringer på to hjul.

Gangveien langs vannet har allerede blitt den nye folkestripa i Fyresdal. .

Rullestolstien har sør-vendte benker for hvile og solbad

Langs den nye rullestolveien er det også laget trebenker inntil fjellsidene, en fin plass for å nyte naturen i sola.

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk

Kommunen har mange tilbud til friluftsliv, blant annet en egen 10-topper-rute. Navnebøkene viser at mange kravler seg til toppen.

Tilbud for alle

– Den nye aktivitetsparken er et tilbud til dem som ikke vil svette seg opp på en av de høye fjelltoppene. Med to kilometer turstier i variert terreng, har vi et tilbud for alle. Også dem som er avhengig av rullestol.

Prosjektleder Monica Sølyst, Fyresdal kommune

Prosjektleder Monica Sølyst i Fyresdal kommune er stolt over hva bygdefolket får til.

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk

Prosjektleder Monica Sølyst i Fyresdal kommune er synlig stolt av det nye folkehelse-tilbudet, som er unnfanget gjennom den særegne holdningen som gjennomsyrer folkesjela i bygdekommunen.

– Det er lov å tenke annerledes i Fyresdal, å ha ville ideer og jobbe for at de blir gjennomført. Nettopp som følge av en slik vill ide kan vi nå åpne en gangvei i et område der ingen har gått før, forteller Sølyst.

Dugnad og eierskap

Satsingen er en del av arbeidet med å få flere til å bosette seg i Fyresdal. Istedenfor kostbare reklamearrangementer satser Fyresdal på fornøyde innbyggere som deler hyggelige historier på Facebook og i andre sosiale medier.

– Vi har ingen gjennomfartsvei eller infrastruktur som bringer turister. Holdningen er derfor: «Vil du få til noe, må du bidra sjøl!» Noe den nye aktivitetsparken er et godt eksempel på, sier prosjektlederen.

Rullestolvei med egen design i limtre

Rullestolveien er skrudd og limt inn i fjellsida, med egne designløsninger på limtre-dragerne.

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk

Hun får støtte av farfaren Leif Gunnar Sølyst (94), som med den elektriske trehjulingen sin nå kommer ut i naturområder han ikke har vært i siden han var barn.

Den pensjonerte bussjåføren har vært vant til å klare seg sjøl ute på dårlige bygdeveier. Nå freser han av gårde på den trelagte veien som henger ut over Fyresvatn. Rundt en sving møter han fire damer på tur.

Lekte her som barn

Fire damer på tur

Fire venninner på nistetur, Gunn Kiland Haakenstad, Gunhild Wilhelmsen Bjaaland, Astrid Wilhelmsen Kvasjord og Olaug Guntveit Dale.

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk

– Det er helt utrolig fint. Jeg blir stolt av hva vi får til i kommunen, sier Gunn Kiland Haakenstad.

Damene setter seg på en av de mange trebenkene langs fjellsida og nyter den varmende maisola.

–Vi lekte her som jentunger. Da var vi på oppdagelsesferd i hula og skogen opp mot toppen, sier de.

Aktivitetsparken er bygget med finansiell støtte fra regionale og statlige institusjoner.

I Fyresdal tenker de annerledes. Gjennom ville ideer prøver de å lokke nye folk til bygda. Derfor har fyresdølene nå fått en rullestolvei som henger ut fra stupbratte fjellsider.

SE VIDEO: Bli med på tur langs den nye turstien.