Hopp til innhold

Ny DNA-profil kan løse 21 år gammel drapsgåte

Politiet i Larvik ønsker å DNA-teste 70 personer i jakten på den som drepte Ronald Ramm i 1995.

Krimsjef Knut Vidar Vittersø

BESLAG: Krimsjef i Larvik, Knut Vidar Vittersø, viser fram flere av gjenstandene som ble sikret fra Ronald Ramms bolig, blant annet rosesaksa som kan være drapsvåpenet.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Etter at den 71 år gamle pensjonisten ble funnet drept i sitt eget hjem på Rødberg i desember 1995, sikret politiet flere spor etter gjerningsmannen. Ett av dem var sæd fra en annen mann.

Analysene av sæden ga en delvis profil som kun var god nok til å utelukke gjerningsmannen. Selv om ikke beviset har vært godt nok til å identifisere noen, er 400 personer utelukket som drapsmannen.

Ved hjelp av nye analysemetoder av det gamle materialet har imidlertid politiet fått fram nye spor, kom det fram i TV 2-programmet «Åsted Norge» mandag kveld.

Ikke fullstendig DNA-profil

– Vi har nå fått fram en DNA-profil fra avdødes fingre. Den er ikke fullstendig, men god nok til å identifisere den som har profilen, sier leder for kriminalseksjonen i Sør-Øst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen til TV 2.

Profilen er lagt inn i sporingsregisteret hos Kripos, men har så langt ikke gitt treff med de mange tusen profilene som allerede er lagret der.

Politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen

PROSJEKT: Leder for kriminalseksjonen i Sør-Øst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen, håper et nytt DNA-prosjekt kan gi svar på hvem som drepte Ronald Ramm.

Foto: Thomas Nicolai Blekeli / NRK

Vil teste 70 menn

– Vi kommer til å iverksette et nytt DNA-prosjekt. Det betyr at vi kommer til å spørre en hel del personer, rundt 70 kanskje, om de er villige til å avlegge en prøve for å se om det kan være de som har DNA-profilen, sier Abrahamsen til TV 2.

Arbeidet med å kontakte de aktuelle personene er allerede i gang.

Ronald Ramm ble drept en gang mellom 30. november og 8. desember 1995. Han ble funnet mishandlet og blodig i vindfanget i hjemmet der han bodde alene. Pensjonisten var bakbundet og under kroppen fant politiet en blodig rosesaks.

Kan ha drapsvåpenet

Abrahamsen sier til TV 2 at enkemannen hadde fått 18 kraftige slag mot hodet, og at politiet ikke utelukker at rosesaksa kan være drapsvåpenet.

Også Ronald Ramms katt ble funnet drept i eneboligen.

– Dette har vært en veldig belastning. Det har vært helt grusomt, og jeg har hatt mareritt om dette i 15 år, sa Ramms datter Rigmor Waldvogel til NRK i 2011.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark