NRK vant journalistpris for avsløringene om First House og Telemark fylkeskommune

NRK-journalister vant journalistprisen på «Gull & gråstein»-konferansen for avsløringene rundt Telemark fylkeskommune, First House og softis med strø.

Line Tomter og Veronica Westhrin

VANT PRIS: Line Tomter, Thor Øistein Eriksen og Veronica Westhrin som vant journalistprisen på «Gull & gråstein»-konferansen.

Foto: Fredrik Nordahl / Gull & gråsteinskomiteen

Det er NRK-journalistene Line Tomter, Thor Øistein Eriksen og Veronica Westhrin som vant journalistprisen for flere avsløringer om at PR-byrået First House, politikere, næringslivsfolk og kommunetopper spiste og drakk på skattebetalernes regning, og fylkeskommunen i Telemark tar regningen.

First House faktura

First House fakturerte store summer utenom kontrakten på seks millioner kroner. De fakturerte også et administrasjonsgebyr på 4.608 kroner per måned.

Foto: Line Tomter

NRK-journalistene gjennomgikk fakturaene First House har fått refundert fra Telemark fylkeskommune i forbindelse med prosjektet «Invest Telemark».

– Svarene de etter hvert fikk, var ikke særlig betryggende. Blant annet ble det avdekket at på få år har det blir brukt milliarder i såkalte regionale utviklingsmidler i regi av fylkeskommunene, men at kravet til resultater og kontroll, er lave, heter det i juryens begrunnelse ifølge Journalisten.

Regningene var for alt fra konjakk og Chablis fra middager på fasjonable hoteller til softis med strø, samt Red Bull på bensinstasjon.

Telemark Kommunerevisjon - First House

Endret praksis

Til NRK svarte administrerende direktør i First House Per Høiby, anklagene med at det er «uheldig og umusikalsk» å fakturere småutgifter som for eksempel mat på vei til møter.

Det hele endte med at First House lovet å betale Telemark fylkeskommune tilbake for ekstrautgiftene, samt la om praksisen for fakturering av kunder, etter å ha fått kritikk fra flere hold.

Gull & Gråsteinkonferansen er den regionale journalistfaglige konferansen for Østlandet.

Målgruppen for konferansen er journalister og redaktører fra fylkene: Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Oppland, Hedmark og Buskerud.