Hopp til innhold

Norske laken redder liv i Syria

Astrid Skreosen er hjelpepleieren fra Skien som fant opp et superabsorberende laken, tiltenkt fødestuene i Norge. Nå blir lakenet brukt i ambulanser og sykehus i krigsherjede Syria.

Astrid Skreosen i Syria

DEMONSTRERER: Astrid Skreosen demonstrerer hvordan lakenene fungerer på et sykehus i Syria.

Foto: WHO

ASAP-Norway gründeren var en uke i Syria og fikk se med egne øyne hvilken forskjell oppfinnelsen kan utgjøre i et land hvor tilgangen på vann er begrenset.

– Hvordan var det å se på sykehus i Damaskus og Aleppo at din oppfinnelse kan bety så mye?

– Det var i hvert fall ikke noe jeg hadde i tankene da vi begynte med dette. Jeg er veldig glad for at et så enkelt og praktisk produkt kan komme inn og gjøre en forskjell. Særlig der det er dårlig tilgang på vann og strøm.

11.000 laken

Verdens helseorganisasjon (WHO) har lagt inn en bestilling på 11.000 laken til bruk i hjelpearbeidet i Syria.

– I Damaskus er nesten fem millioner mennesker i krise på grunn av vannmangel. Sykehusene mangler vann og strøm, og får problemer på vaskeriene. Derfor setter kirurgene og fødeavdelingene stor pris på å få lakenene, sier Elizabeth Hoff, som leder WHOs arbeid i Syria.

Norsk oppfinnelse skal redde liv i Syria

I Syria skal lakenene brukes i ambulanser, på akuttmottak, ved intensiv og i beredskap ute.

– I sju år har vi sett bilder fra sønderbombede byer, døde, sårede barn og kvinner og mennesker på flukt. Hvordan var det å være midt oppe i det?

– Det gjør vondt og er veldig rart. Du merker veldig godt at du er i et land i krig, selv om du ikke merker krigen, sier Skreosen.

Astrid Skreosen i Syria

STERKT INNTRYKK: På flere av sykehusene var det barn med store skader i armer, bein og mage. Der så Astrid Skreosen tydelig at lakenet gjør en stor forskjell.

Foto: WHO

Redder liv

Hun synes det var veldig spesielt å se produktet på sykehus og helsesenter i Syria.

– Vi besøkte flere sykehus som hadde tatt imot mange barn fra en busseksplosjon. De hadde store skader i armer, bein og mage, hvor det også var en del væskelekkasje knyttet til dren. Der ser du helt klart at lakenet gjør en stor forskjell på komforten for pasienten, sier hun.

Elizabeth Hoff i WHO sier lakenene kan redde liv. Kan du forklare hvordan?

– Alt forebyggende helsearbeid starter med hygiene. Har du for eksempel åpne sår er det helt avgjørende at det ikke kommer skitt og lort inn i dem. Da er det utrolig viktig at pasienter med store sårskader får ligge på et reint underlag. På den måten forsterkes ikke bakterietilgangen når sårene gror.

Vil sterilisere lakenene

Astrid Skreosen

HJEMME: – Det er godt å komme hjem. Vi bor i et veldig godt land, og det er ikke sikkert vi tenker nok over det, sa Astrid Skreosen etter å ha vært en uke i Syria.

Foto: Katrine Rohde Johannessen

Nå skal lakenene få enda større nytteverdi. Universitetssykehuset i Aleppo vil prøve å sterilisere det.

– De ville prøve med gammastråling og sterilisere lakenet så de kan bruke det i operasjonssalen. Der har de ingenting som absorberer, og det er et stort problem med søl på gulvet. Det vil de unngå, for å kunne få operasjonssalen raskere klar igjen, sier Astrid Skreosen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark