Hopp til innhold

– Norske politikere er litt trauste

– Amerikansk valgkamp er fotball-VM, mens norsk valgkamp er syv lag i beige drakter der det meste foregår på midtbanen.

Donald Trump og Tom Arne Johannessen

Donald Trump kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat, mens Tom Arne Johannessen byr på en kaffekopp for Venstre i Tønsberg.

Foto: Afp/NRK (Montasje)

Valglogo

Ved torget i Tønsberg står Tom Arne Johannessen i grønn Venstre-jakke og byr på kaffe og en prat om politikk. På den andre siden av gaten står Mona Grann-Meyer og byr på det samme, bare i blå omgivelser og med et partinavn i motsatt retning.

Samtidig som norske lokalpolitikere står klare med boller, vann og roser, domineres medieoverskriftene ofte av den amerikanske presidentvalgkampen, for tiden på grunn av kontroversielle uttalelser fra milliardæren Donald Trump som håper å bli republikanernes presidentkandidat.

– Norske lokalpolitikere er nok litt trauste i forhold til det ja, ler Johannessen, som står på femtende plass på Tønsberg Venstres liste.

– Samtidig stoler jeg mer på de norske politikerne.

– Bør bli tydeligere

Kjell Terje Ringdal

Førstelektor Kjell Terje Ringdal mener norske politikere bør bli tydeligere.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Norsk og amerikansk politikk kan ikke sammenlignes direkte, siden det handler om to helt forskjellige valgsystemer.

– Amerikansk politikk er som fotball-VM. Det er vinn eller forsvinn, og til slutt ender man opp med én vinner, rød eller blå, sier førstelektor i retorikk ved Markedshøyskolen og leder for Washingtonseminaret, Kjell Terje Ringdal.

– Norsk politikk kan sammenlignes med en endeløs rekke fotballkamper mellom syv lag, alle ikledd beige. De spiller samtidig, det meste skjer på midtbanen, og alle kampene ender 0-0.

Ringdal mener norske politikere har en del å lære av de amerikanske.

– De trenger nok å komme seg ut av den beige drakta, og lære mer tydelighet og kommunikasjon. De kan ha godt av å tørre litt mer. De som skal stemme på dem trenger tydeligere meldinger om hva som er forskjellen på partiene.

Høyre og Venstre på hver sin side av gaten

Venstre og Høyre på hver sin side av gaten i Tønsberg.

Foto: Henrik Bøe

– Byr på seg selv

På motsatt side av gaten fra Venstres Tom Arne Johannessen, står Mona Grann-Meyer. Hun er kampanjeleder for Tønsberg Høyre, og er slett ikke enig i at lokalpolitikerne er trauste.

– Jeg synes de byr veldig på seg selv, mer enn tidligere. De stiller opp i filmer og på bilder. Jeg er spesielt imponert over seniorene våre som har vært i skateparken, sier Grann-Meyer.

Frank Aarebrot

Valgforsker Frank Aarebrot sier valgdeltakelsen er høyere i Norge enn i USA.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Hun mener den norske valgkampen blir påvirket av den amerikanske.

– Vi blir mer til stede på sosiale medier, og legger mer vekt på valgkampfilmer.

Høyere valgdeltakelse

Valgforsker Frank Aarebrot sier forskjellene mellom norsk og amerikansk valgkamp er naturlige, siden USA har personvalg.

– Personene står i fokus, og dermed blir det viktig å fremheve personene og ikke partiene.

Han er slett ikke sikker på at en dreining mot amerikanske tilstander i Norge ville gjort nordmenn mer interesserte i politikk.

– Valgdeltakelsen er betydelig høyere i Norge enn i USA. En amerikansk valgkamp blir ofte så grov at en del anstendige mennesker toer sine hender og sier at dette orker jeg ikke å høre på mer. Den negative fokuseringen på kandidatene vil ikke nødvendigvis fungere etter sin hensikt.