Hopp til innhold

Dette er Norges vakreste vei

I dag fikk 450 meter lange Borgestadalléen mellom Skien og Porsgrunn det synlige beviset for å være en av landets aller flotteste vegstrekninger.

Borgestadalléen

Den 90 år gamle Borgestadalléen ble fredet i 1985. Prisen som ble avduket mandag kroner Gunnar Knudsens verk, sier Riksantikvar Jørn Holme.

Foto: Tom Riis

Vakre vegers pris

Vakre vegers pris for 2012.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Tidligere i år ble det kjent at Borgestadalléen ble tildelt "Vakre Vegers Pris" for 2012.

– Den kontinuerlige skjøtselen av Borgestadalléen gjennom 90 år gjør at den nå framstår som både et verdifullt kulturminne og et monumentalt landskapselement. Alléen er i dag en storslagen opplevelse for de vegfarende, var juryens begrunnelse.

Nederst i saken kan du følge Borgestadalléen sekund for sekund.

Etter en høytidelig seremoni i Skien rådhus ble prisen i dag avduket ved Borgestadalléen, og det var barn fra 2. klasse på Buer skole i Skien som fikk det ærefullt oppdraget.

Til stede var blant andre vegdirektør Terje Moe Gustavsen, riksantikvar Jørn Holme, fylkesordfører Terje Riis-Johansen og ordfører i Skien, Hedda Foss Five.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Avdukning

Elever fra 2. klasse fra Buer skole i Skien fikk æren av å avduke prisen.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Vil heve estetikken

– Veidirektørens pris for vakre veier deles ut fordi vi ønsker å heve estetikken i veibyggingen, men vi ønsker også å heve oppmerksomheten på driften og vedlikeholdet av veinettet, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Terje Moe Gustavsen

Veidirektør, Terje Moe Gustavsen.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Prisen deles ikke ut hvert år, og henger av den grunn veldig høyt. Med prisen ønsker veidirektøren å påvirke utseendet ved bygging av nye veier.

– Absolutt. Vi ønsker å få finere veier slik at veien i seg selv også blir en opplevelse, og at vi tar enda bedre vare på kulturlandskap og få veiene mer tilpasset det miljøet de er i. Vi ønsker også å styrke vedlikeholdet, så vi kan ta bedre vare på veiene og gjøre også det finere, sier Gustavsen.

– Kroner Gunnar Knudsens verk

Borgestadalléen ble fredet i 1985, og Riksantikvar, Jørn Holme er svært begeistret for prisen.

Jørn Holme

Riksantikvar, Jørn Holme.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

– Det som er viktig med denne prisen er at Vegvesenet løfter frem en av de flotteste veianlegg som vår tidligere statsminister Gunnar Knudsen anla i en alder av 74 år. Han så at bilen kom, og at man måtte lage en fantastisk vei for å ta i mot bilen, som gjorde at kommende generasjoner skulle få oppleve denne alleen, enten gående, syklende eller i form av de nye bilene som var kommet, sier Holme.

Han roser familien på Borgestad gård som har tatt vare på alleen frem til nå.

– Det at de får denne prisen i dag, det løfter frem deres arbeid og kroner for så vidt verket til Gunnar Knudsen. Det viser at denne typen veianlegg er veldig viktig for befolkningen, ikke minst for barn og unge slik at man kan oppleve naturen mens man er på veg. Slikt sett er kanskje opplevelsen på veien vel så viktig som å komme frem, sier Holme.

– Dette viser kanskje at fredningen i 1985 var korrekt?

– Fredningen er veldig bra. Det er hele området som er fredet, ved kirken, alle jordene, alleen og det fantastiske barokkanlegget ved Borgestad gård som er fra 17-hundretallet. Det forteller veldig viktige historier for Skien, for Telemark, men også for nasjonen. Dette var fremskrittet, det var man laget et industrieventyr og Gunnar Knudsen anla landets første elverk her bare seks år etter at Thomas Edison oppfant glødelampen. Det handlet om det nye Norge, sier Holme.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Petter Borgstad

Petter Borgestad sier at prisen betyr mye for familien.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Viktig inspirasjon

Petter Borgestad forteller at prisen betyr mye for familien.

– Vi er utrolig stolte og glade for prisen. Det er et samarbeid med oss som grunneiere, men ikke minst med Skien kommune, Vegvesenet og entreprenøren som holder alleen ved like og i fin stand. Dette er en stor festdag, sier Borgestad.

Han sier prisen inspirerer til å fortsette med vedlikeholdet.

– Helt klart, og det er fullt fokus på det fra alle hold. Nå er det enkelt å få til tiltak for å bevare alleen videre, sier Borgestad.