Hopp til innhold

Norges travleste 70-åring?

Dizzie-veteran og humorkonge Tor Erik Gunstrøm lar seg ikke stoppe av at han har fylt 70. Nå holder han kunstutstilling – med bilder av fisk med redningsvest og Kongen med hundehode.

Komiker Tor Erik Gunstrøm nøyer seg ikke med bare å stå på scenen. Nå stiller han ut noen av sine malerier - noen med humor, andre mer alvorlige.

Det skorter ikke på fantasi når komiker Tor Erik Gunstrøm maler bildene sine. Her viser han frem noen av sine fargerike kunstverk, som er en del av en kunstutstilling i Porsgrunn kommende søndag.

Noen 70-åringer er travlere enn andre. Og hele Norges humorkonge Tor Erik Gunstrøm må kunne sies å være en av de aller travleste og mest energiske som er å oppdrive. Men det å fylle 70 var han ikke all verdens begeistret for:

– Det var for så vidt greit nok, men jeg syns 70 er et grusomt tall å se på trykk. Jeg tror faktisk det blir lettere når jeg blir 75. Og jeg føler jeg var 60 et par år tilbake, men det må jo faktisk være ti år siden!

Fra scenekant til malerpensel

Gunstrøm er mest kjent for å gi folk latterkuler og humoristiske sleivspark fra scenekanten. De seneste årene har han imidlertid forsøkt seg på et nytt kunstnerisk uttrykk, og tatt i bruk malerpenselen. Og det var kjedsomhet som utløste det hele.

– Vi jobbet med Dizzie Tunes i Stockholm på teateret der, og gikk hele dagen og ventet på at klokka skulle bli sju når vi hadde forestilling. Og det å gå rundt i Stockholm og sparke i grusen var så kjedelig. Benny Borg var med oss og sa at han hadde kjøpt seg lerret og begynt å male, og at tida da gikk så fort, så da begynte jeg med det også.

Tor Erik Gunstrøm

Den folkekjære komikeren Tor Erik Gunstrøm nøyer seg ikke med bare å stå på scenen. Nå stiller han ut noen av sine malerier – mange av dem med humor av ekte Gunstrøm-merke.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Humoristisk snert

Men veien var lang fra de første spede malestrøkene til å våge å ha sin egen utstilling.

– Først ble det bare tullebilder, men etter hvert begynte jeg å bli fornøyd med dem selv. Og da venner fikk se på bildene, sa de at jeg måtte stille dem opp, og etter hvert tenkte jeg at jeg fikk la det stå til.

Men selv om det ikke lenger er snakk om «tullebilder», skinner nok Gunstrøms sans for humor fortsatt fram i billedkunsten hans.

– Det er jo humor jeg har drevet med i alle år, så når jeg maler hender det at det detter mye rare ideer ned i hodet mitt. For eksempel har det blitt en hundeskulptur av spiker og et kvinneportrett med hundehode og solbriller.

Les også:

Skremt av analyse

Og fortsatt er han ikke helt fortrolig med kunstbegrepet om sine egne bilder.

– Kunst er så vanskelig å definere. Jeg syns det er moro å male bilder, og hvis noen syns bildene mine er fine, så er det enda mer stas. Det er en som sa en gang at kunst er ikke noe alle kan, for hvis alle kan det så er det ikke noe kunst. Det er slik jeg og ser det egentlig, sier han.

Men han morer seg stort over at andre forsøker å analysere kunsten hans:

– Jeg ble nesten skremt da to gamle damer i Stavanger forklarte hva kunstneren, altså meg, måtte ha ment. Det stemte overhodet ikke, sier han, etterfulgt av sin sedvanlige Gunstrøm-latter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Trude Lyng

Tor Erik Gunstrøm har førstkommende søndag kunstutstilling på Galleri Osebro i Porsgrunn. Arrangør ved galleriet Trude Lyng syns bildene til Gunstrøm er svært spennende.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Glemte nesten forestilling

Tor Erik Gunstrøm

70-åringen Tor Erik Gunstrøm holder seg sprek i både kropp og sinn ved å jobbe. Han mener man visner hvis man bare legger seg ned på sofaen i pensjonsalderen.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Gunstrøm har en svært travel høst. I tillegg til kunstutstilling førstkommende søndag i Porsgrunn, står han på scenen hver kveld i Folketeateret i musikalen «Annie», og han regisserer en juleforestilling i Fredrikstad.

Men den travle timeplanen gjør at det noen ganger kan gå litt i surr. Forleden holdt han nemlig på å misse en av forestillingene av «Annie»:

– Jeg satt på hotellrommet da jeg ble oppringt og spurt om jeg hadde glemt forestillingen, som begynte om ti minutter. Jeg hadde rett og slett tatt feil av tiden. Jeg spurtet som en gal, løp opp til 6.-etasjen i Folketeateret for å skifte og rakk så vidt innom sminkestolen før jeg skulle på scenen. Men da ble jeg regelrett svett, ler han.

Arbeid er medisin

Gunstrøm trives stort med sin aktive timeplan, og er ikke i tvil om at arbeid er den beste medisin mot dårlig helse.

– Hvis jeg bare hadde lagt meg på sofaen da de fleste pensjonerer seg som 67-åring, så hadde jeg ligget der enda. Da tror jeg du visner helt. Og det bobler jo oppi det dumme hodet mitt hele tiden, med ett eller annet. Så jeg blir ikke sliten, jeg er jo ikke mer enn 70 år!