NJFF: – Dette er strengt forbudt

Norges Jeger- og Fiskerforbund reagerer på fisketips til Widerøes flypassasjerer.

Faksimile fisketips

Skjermdump av magasinet Perspektiv. Slik presenteres kjøleboksen for levende agn.

Perspektiv er et trykt magasin som distribueres om bord på Widerøes fly i inn- og utland. Det kan også leses på nett.

I en artikkel om fiskeutstyr omtales en kjøleboks for levende agn. Journalisten skriver blant annet:

"Seriøse hobbyfiskere vet at levende agn er den beste måten å tiltrekke seg storfisk. Med en egnet kjølebag kan du ha med sprell levende småfisk på tur."

Informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Espen Farstad, sier han hoppet i stolen da han så annonsen.

– Dette er strengt forbudt. Det er ikke lov til å fiske med levende agn i Norge. Overskriften SERIØST mangler en U, for dette er useriøst og mot bedre vitende.

– Ubotelig skade

Espen Farstad

Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Foto: NRK

Ifølge Farstad kan fiske med levende agn føre til spredning av fiskearter til områder hvor artene ikke hører hjemme. Han mener en av de største utfordringene i norsk natur er spredning av fremmede arter, og at fiske med levende agn gjøre ubotelig skade.

I USA er fiske med levende agn tillatt, så Farstad er ikke overrasket over at produktet finnes. Likevel blir han oppgitt og lei seg over at det presenteres som et tips til leserne av magasinet.

– Dette var for dårlig og Widerøe-magasinet må rydde opp i dette så raskt som mulig. De må sørge for å drive bedre kvalitetssjekk neste gang. Da kan de komme til oss i NJFF, så skal vi gjøre det gratis for dem.

Skjermdump av artikkel fra Widerøes magasin Perspektiv

Skjermdump av nettutgaven av magasinet Perspektiv.

Foto: Skjermdump

Beklager

Redaktør i Perspektiv, Cecilie Larvåg, sier at hun har fått få reaksjoner på artikkelen.

– To lesere har henvendt seg til oss og fortalt at dette produktet ikke er tillatt i Norge. Det var ikke vi klar over og heller ikke journalisten som skrev saken. Dette beklager vi veldig og skulle gjerne hatt det ugjort.

– Kan vi ikke stole på det dere skriver i Perspektiv?

– Jo da, det vil jeg si at dere kan. Det er lov å gjøre små feil, som vår statsminister sa i en annen sammenheng. Vi beklager det, svarer redaktøren.

Larvåg sier redaksjonen stort sett er veldig flinke til å gjøre research og kvalitetssjekk på det magasinet skriver. Hun har vært redaktør i ti år og kan ikke huske å opplevd en lignende feil.

Til tross for henvendelser fra lesere lå artikkelen fremdeles ute i nettutgaven av magasinet Perspektiv tirsdag formiddag. Larvåg sier at den vil bli fjernet i løpet av dagen.

Til Norges Jeger- og Fiskerforbunds tilbud om å kvalitetssjekke fremtidige artikler om fiske, svarer redaktøren:

– Det blir nok en stund til vi skal skrive om fiskegadgets, men hvis vi i fremtiden er i tvil om noe, så skal vi definitivt sjekke det bedre opp, sier Larvåg.