– Jeg ønsker at alle skal få føle seg trygge

Dette er ikke et oppdrag uten risiko, sier FN-soldaten fra Holmestrand.

Nicolai Mønster på jobb i Mali.

FN-SOLDAT: Nicolai Mønster jobber hovedsakelig fra hovedkvarteret i Bamako, men drar også noen ganger ut i felten.

Foto: Nicolai Mønster/"thenorwegianofficer" (Instagram)

29. mai hvert år markeres den internasjonale dagen for FNs fredsbevarende styrker. Dagen er til for å hedre dem som har tjenestegjort og dem som tjenestegjør for de fredsbevarende styrkene.

Blant dem er 30 år gamle Nicolai Mønster fra Holmestrand. Han er utstasjonert FN-soldat i den fredsbevarende styrken MINUSMA i Mali i Vest-Afrika.

30-åringen har ansvar for å monitorere aktivitet i den nordøstlige delen av Mali. Det vil si å følge med på egne styrkers bevegelser og potensielle trusler som kan ha hensikt om å påføre skade mot FN, nasjonale sikkerhetsstyrker eller lokalbefolkningen.

– Jeg sitter i hovedkvarteret og følger med på situasjonsbildet. Vi får inn rapporter om hvor våre styrker befinner seg, og hva som foregår i områdene. Så kartlegger vi eventuelle trusler som kan ha mål om å skade enten lokalbefolkningen eller våre styrker, forklarer han.

– Ikke et oppdrag uten risiko

Mønster holder til i hovedstaden Bamako, hvor han beskriver situasjonen som rolig.

– Jeg føler meg relativt trygg her.

Men 30-åringen har ikke alltid følt seg like trygg på jobb.

– Jeg har gjentatte ganger vært ute i de områdene som blir betraktet som de farligste i Mali. Så dette er ikke et oppdrag uten risiko.

– Du opplever å miste kollegaer. Hvordan er det?

– Det tar på å se at vi stadig mister kolleger som er ute i de sektorene vi monitorerer. Vi er heldige som holder til her i Bamako, men sikkerhetssituasjonen i Mali generelt er en helt annen.

Nicolai Mønster i en bil i Mali.

UTSTASJONERT: Nicolai Mønster skal være i Mali i ett år, før han reiser hjem til Norge igjen.

Foto: Nicolai Mønster/"thenorwegianofficer" (Instagram)

Vil gjøre en forskjell

Til vanlig jobber 30-åringen fra Holmestrand i Forsvaret, og han fikk gjennom dem muligheten til å reise ut med FN.

– Jeg ønsker at alle mennesker skal få muligheten til å vokse opp i trygge omgivelser. At de skal kunne få gå på skole og føle seg trygge. At alle skal kunne leve et liv uten påvirkning eller trusler fra andre. Sånn er det ikke overalt i verden, og det er grunnen til at jeg har reist ut.

Mønster skal være i Mali i et år, og etter det skal han hjem igjen.

– Det går greit å være i utenlandstjeneste, men det er ikke noe man skal gjøre over en veldig lang periode. Jeg har signert for et år, og skal være her i den perioden. Etter det er det hjem til trygge Norge igjen.

Nicolai Mønster sitter på huk foran et barn i Mali.

I MALI: Nicolai Mønster føler at han og kollegene blir tatt godt imot av lokalbefolkningen i Mali. – De vinker og gir oss tommelen opp, sier han.

Foto: Nicolai Mønster/"thenorwegianofficer" (Instagram)