NHO fornøyd med budsjettet

Kristin Saga, regiondirektør i NHO, er fornøyd med forslaget til statsbudsjett. – Det er flere av tiltakene i budsjettet som gir oppdragsmuligheter for bedrifter i Vestfold, sier hun.

Kristin Saga

Kristin Saga, regiondirektør i NHO, mener at forslaget til statsbudsjett vil styrke næringslivet i Vestfold.

Foto: (Privat)

Forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram onsdag formiddag viser blant annet at regjeringa satser stort på samferdselsprosjekter, vedlikehold og rehabilitering av offentlige bygg.

– Det bevilges mye penger til samferdsel, og 500 millioner kroner til vedlikehold og rehabilitering av bygg på landsbasis. Dette er de viktigste tiltakene i budsjettet som gir oppdragsmuligheter for bedrifter i Vestfold, sier Kristin Saga, regiondirektør i NHO, til NRK.

Hun er samlet sett godt fornøyd med budsjettet. Høyre og Fremskrittspartiet har sagt at årets statsbudsjett skal være et budsjett for å styrke næringslivet og konkurransevilkårene, og det er Saga enig i at det er.

– NHO ser at vi har blitt lyttet til. Regjeringen har tatt mange hensyn for å løfte konkurransekraft og hjelpe norske bedrifter i den litt vanskelige situasjonen mange er i nå.

Ekstra penger til oljenæringa

Arbeidsledigheten i Norge stiger og oljebransjen sliter. Det gjør at mange opplever arbeidsledighet og en usikker framtid, særlig på Vestlandet.

– Vi ser i budsjettet at regjeringa har vært opptatt av å stimulere til økt sysselsetting. Det er blant annet bevilget 20 millioner ekstra kroner til næringslivet på Vestlandet, sier Saga.

En del bedrifter i Vestfold er leverandører til oljenæringa, men Saga sier at disse likevel ikke vil få direkte tilgang til de 20 friske millionene.

– Men noe vil likevel dryppe på leverandørindustrien i Vestfold fordi denne industrien har kunder på Vestlandet.

Saga peker på at regjeringa også har lagt opp til en del skattelettelser som hun mener er viktige for å redusere bedriftenes kostnader.

– Dette kan igjen stimulere til økte investeringer.

Ifølge Saga er det til størst grad de generelle løsningene i budsjettet som vil gjelde for Vestfold-bedriftene.

– Blant annet tilskuddene til økt forskning og innovasjon, økte BIO-midler og lærlingetilskudd.

– Mulig å ta inn flere lærlinger

Lærlingetilskudd ligger inne i statsbudsjett-forslaget. Men ifølge Saga betyr det likevel ikke at alle som begynner på en utdanning i dag er garantert lærlingplass om ett år eller to.

– Men så lenge lærlingetilskuddet øker, er det større sjanse for at bedriftene, særlig nå i vanskelige økonomiske tider, tar inn flere lærlinger. Og det er ett av NHOs mål, sier hun.

Saga legger til at NHO mener at tilskuddet som nå øker er litt puslete.

– Selv om nåværende regjering har økt hver lærlingplass med cirka 12 500, er det fortsatt et gap på cirka 15 000 kroner mellom det en skoleplass og en lærlingplass koster. Dette gapet må på sikt lukkes.