Hopp til innhold

Matindustrien skriker etter folk som Kim (28)

Mat- og drikkeindustrien melder om stor mangel på fagarbeidere, og håper flere unge velger yrkesfag.

Kim Gjerdingen jobber som kjøttskjærer på fabrikken til Nortura i Tønsberg.

Kim Gjerdingen pleide å servere mat til opp mot hundre personer hver dag. Nå lager han mat til millioner.

Foto: Frida Axelsen-Sørlle / Nortura

– Jeg hadde lyst på noe som var litt mer stabilt.

Kim Gjerdingen jobbet som kokk i fire år før han etter hvert så seg lei. Nå skjærer han gris hos Nortura i Tønsberg.

Det trives han med.

– Det er helt fantastisk! Du kan stå å være litt i din egen verden, snakke litt med kollegaer, du vet hva du går til.

Han mener flere burde gjøre det samme.

– Vi har lærlingplasser til mange, vi har også jobber til mange. Vi trenger folk.

Stor mangel

Ledelsen i Nortura bestemte i fjor at de skal utvide produksjonen i Tønsberg. Det nye anlegget skal etter planen stå klart sommeren 2023.

Da vil de trenge 75 nye fagarbeidere, men de er det mangel på.

For å kunne produsere i tråd med alle behov, er vi avhengige av å utdanne langt flere fagarbeidere.

Det sier konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen.

Anne Marit Panengstuen er konsernsjef i Nortura.

Konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen, mener at flere fagarbeidere er nødvendig for å etterkomme etterspørselen.

Foto: Lars Trygve Grønstad / NRK

Hun ønsker at flere velger samme retning som Gjerdingen.

Spesielt unge.

– Vi er opptatt av å få inn nye faglærte, og spesielt lærlinger. Som en samfunnskritisk aktør, er det viktig for oss at vi får inn god kompetanse, og derfor trenger vi kanskje så mye som hundre lærlinger per år fremover, sier Panengstuen.

Les også: Vanskelig å rekruttere ordensvakter: – Alle har jo slutta

Michail Siouzios stengt den populære puben Telerock på Notodden fire ganger
Michail Siouzios stengt den populære puben Telerock på Notodden fire ganger

Ikke alene

Nortura er ikke de eneste som trenger flere fagarbeidere.

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, sier dette gjelder hele industrien.

– To av tre av våre medlemsbedrifter sier de mangler og trenger kompetanse. Da må vi være flinke til å rekruttere de unge som skal inn i arbeidslivet.

Ber unge søke yrkesfag

Brubakk henvender seg til ungdommen, og håper at flere krysser av for yrkesfag når de nå skal søke videregående opplæring.

Petter Haas Brubakk er administrerende direktør for NHO Mat og Drikke.

Petter Haas Brubakk er administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Han sier nesten 70 prosent av medlemsbedriftene mangler arbeidskraft.

Foto: Lars Trygve Grønstad / NRK

Han sier at det er behov for folk med all mulig kompetanse. Ikke nødvendigvis bare innen matfag. Det vil variere fra bedrift til bedrift.

– Næringsmiddelindustrien trenger kompetente arbeidstakere til mange forskjellige arbeidsoppgaver.

Han bruker Nortura som eksempel.

– Her trengs det kjøttskjærere, prosessteknikere, folk som har mekanisk kompetanse.

Den ordinære søknadsfristen for de som skal søke videregående opplæring er 1. mars.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark