Hopp til innhold

Nerdrum i retten igjen: Anklages for avtalebrudd

The Nerdrum Institute og kunstneren Odd Nerdrum møtes i Larvik tingrett i dag. Odd Nerdrum beskyldes for å ha brutt en samarbeidsavtale og påført instituttet et økonomisk tap.

Odd Nerdrum

Nerdrums advokat hever i et sluttinnlegg til tingretten at Nerdrum ikke har brutt noen avtale.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

I rettssaken som starter i Larvik tingrett i dag, er det en samarbeidsavtale som skal behandles. Retten skal finne ut om Odd Nerdrum kunne si opp en avtale med The Nerdrum Institute (TNI) før tiden, eller ikke.

– TNI har aldri gitt noe slikt samtykke, skriver advokaten til The Nerdrum institute, Espen Komnæs, i sluttinnlegget til Larvik tingrett.

Han vil ikke intervjues av NRK.no før rettssaken starter i tingretten.

Vil ikke si noe om rettssaken

På Haugar Vestfold kunstmuseum vises Odd Nerdrums kunst jevnlig. Akkurat nå er han representert i utstillingen «Kongelige portretter i Norge 1814-2014».

Han malte kongen, den gang kronprins Harald, i 1973.

– Det viser en selvsikker, stram og fremtidssynet kronprins, sier avdelingsleder Jan Åke Petterson på Haugar Vestfold kunstmuseum i Tønsberg.

Jan Åke Petterson

Det er ikke så mange som vet at Odd Nerdrum malte den gang kronprins Harald i 1973, forteller avdelingsdirektør Jan Åke Petterson ved Haugar Vestfold kunstmuseum. Maleriet er fra utstillingen ' Kongelige portretter i Norge 1814-2014'.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Han har skrevet to bøker om Odd Nerdrum og uttaler seg gjerne om kunstneren og kunsten hans, men den kommende rettssaken i Larvik tingrett ønsker han ikke å si noe om.

Les også:

Ville ha mer Nerdrum-oppmerksomhet

Odd Nerdrum er en internasjonalt anerkjent kunstner. I 2009 skulle The Nerdrum Institute jobbe for å gjøre Odd Nerdrum enda mer kjent i utlandet.

De tre hovedaksjonærene i instituttet, tidligere direktør for Kunsthuset Kjell Wenstad, tidligere direktør for Nasjonalmuseet Allis Helleland og kunstrådgiver Bjørn Li skulle bidra til at Nerdrum solgte mer kunst.

De skulle organisere utstillinger og sørge for mer kunnskap om Nerdrums arbeider. Avtalen skulle vare 10 år, men etter to år ville ikke Nerdrum mer.

En beregning viser at de kan ha gått glipp av 23 millioner kroner. Men Komnæs mener retten må finne fram til riktig beløp.

Les også:

– Kunne si opp

Odd Nedrums advokat, Stein E. Hove, vil heller ikke la seg intervjue av NRK.no før rettssaken starter. Men han mener at Nerdrum hadde rett til å si opp avtalen.

– Det fremgår ikke av avtalen at den er uoppsigelig, skriver Stein E. Hove i et saksinnlegg til Larvik tingrett.

Dessuten ble det ikke noe oppsving rundt Nerdrum etter at instituttet kom inn i bildet, mener Hove. Instituttet skulle arbeide intensivt for at Nerdrum skulle delta på internasjonale museumsutstillinger.

– Et slikt arbeid er ikke utført i tråd med kontrakten, skriver Hove i saksinnlegget til tingretten.

Les også:

– Fikk penger

Hove viser også til at for å hindre at formidlerne led tap i en avviklingsperiode, fikk de 50 prosent av salgsinntektene fra en Nedrums utstilling i et galleri i New York.

Nå er det altså opp til retten å avgjøre hvem som har rett.

Det er satt av tre dager til rettssaken.